Spînu răspunde criticilor săi: „Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 lei”

Anticoruptie.md
04/12/2022

Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu unele clarificări, după ce încheierea contractului de livrare a gazului rusesc către regiunea transnistreană a stârnit reacții negative din partea unor exponenți ai politicului, dar și ai societății civile.   

Andrei Spînu a vorbit despre miza încheierii contractului între Energocom și Centrala Cuciurgan, prin care tot gazul rusesc va ajunge în regiunea transnistreană.

„Vreau din start să știți că deciziile luate au un singur scop: să ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil”, a scris Spînu pe pagina sa de socializare. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei. Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate. În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp”, a explicat Spînu.

Energocom a semnat, sâmbătă, contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala Cuciurgan pentru luna decembrie, la un preț de 73 dolari. Decizia a fost interpretată de unii experți drept un act de „alimentare a separatismului în zona transnistreană”.

Cantitatea care va fi livrată de Centrala de la Cuciurgan malului drept, în decembrie, constituie circa 204 mii de MW. 

Anticoruptie.md
04/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii