„Stat prietenos”. Republica Moldova va plăti în continuare pentru gazele naturale rusești în dolari

Ion Chișlea
23/03/2022
MIDR

Republica Moldova nu este vizată de declarația președintelui rus, Vladimir Putin, la adresa statelor „neprietenoase” să efectueze plățile pentru gazele livrate Gazprom doar în monedă rusească, a spus miecuri ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Contractul de achiziție a gazelor naturale dintre Moldovagaz și Gazprom, semnat în octombrie 2021, precizează oficialul moldovean, presupune posibilitatea efecturării plăților în dolari, euro și ruble. Anterior partea moldovenească anunțase că, începând cu luna mai, urmează să efectueze plățile în euro. Până acum acestea se efectuau în dolari.

Spînu a mai spus că, pentru luna februarie, o parte din plăți către Gazprom au fost efectuate în ruble. Este vorba de banii primiți de la compania rusească pentru gazele tranzitate pe teritoriul Republicii Moldova spre Balcani.

Directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, a menționat după declarația lui Vladimir Putin că distribuitorul moldovean de gaze naturale ar putea să aibă dificultăți în procurarea pe piața valutară moldovenească a sumei de ruble necesare.

Ion Chișlea
23/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii