Subvențiile agricultorilor ar putea fi achitate săptămâna viitoare. Solicitanții au 5 zile pentru a confirma corectitudinea datelor

Mihaela Cibotaru
07/11/2023
captură

Agricultorii care au solicitat ajutor financiar din partea statului pentru diminuarea costurilor de producție suportate la însămânțare în toamna anului 2022 pot verifica și interveni pentru corectarea datelor privind suprafața de teren eligibilă pentru fiecare solicitant. Informația preliminară privind cei peste 2100 de agenți economici care vor beneficia de ajutor din cele 200 de mln de lei alocați din fondul de rezervă al Guvernului a fost publicată de pagina Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Achitarea subvențiilor, menite să diminueze discrepanțele între costurile mari de producere și prețurile mici de vânzare a producției, ar putea începe săptămâna viitoare.

Vasile Șarban, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a comunicat în cadrul unui briefing, că au depus dosare 2202 agenți economici unici, dintre care 2192 fermieri vor beneficia de ajutor. El a subliniat că ajutorul acordat vizează producătorii micro, mici și mijlocii, care gestionează terenuri cu o suprafață de până la 1500 ha. „Acești agenți economici sunt foarte importanți pentru localitățile rurale din Republica Moldova, ei se regăsesc în politica agricolă comună ca și prioritate a statelor membre ale UE și sunt prioritate și pentru Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii”, a declarat Șarban.

Principiul de calculare este referit la suprafața eligibilă, iar coeficientul cel mai mare – unu - se va aplica agenților economici care gestionează terenuri cu o suprafață de până la 100 ha, „adică toată suprafața lor este eligibilă de a fi subvenționată”. Coeficientul este în descreștere treptată pentru suprafețele mai mari, iar plafonul pentru suprafața eligibilă este de 1500 ha. Secretarul de stat al MAIA a explicat că agenții economici care gestionează 1500 ha și mai sunt întreprinderi destul de mari, „care sunt mai viabili și pot răspunde altfel riscurilor financiare cu care se confruntă”. Astfel doar 11 dintre dosarele depuse sunt pentru terenuri mai mari de 1500 de ha și nu vor primi subvenții.

Suprafața eligibilă pentru distribuirea ajutorului financiar este de 164,8 mii hectare, iar suprafața totală acumulată în solicitările pentru subvenții este de 601,2 mii hectare, din care 220,5 mii ha - suprafața terenurilor agricole ocupate cu culturi cerealiere.

Directoarea adjunctă a AIPA, Diana Coșalîc, a spus că datele preliminare privind suprafețele eligibile pentru subvenționare au fost publicate în urma analizei dosarelor și agenții economici pot verifica informația și interveni, în decurs de 5 zile, cu anumite ajustări sau clarificări. Lipsa reacției fermierilor va însemna acceptarea calculelor AIPA, iar distribuirea ajutoarelor ar putea începe chiar săptămâna viitoare. „Urmează să generalizăm și să identificăm cuantumul financiar per hectar și ulterior - pentru un solicitant al acestui ajutor financiar”, a adăugat Diana Coșalîc.

Vicedirectoarea AIPA a menționat că unii agricultori au fost reticenți la prezentarea documentelor suplimentare solicitate, iar unele date diferă în actele prezentate „și vreau să fac public că AIPA va lua în calcul cea mai mică cifră prezentată”.

Diana Coșalîc a adăugat că același mecanism va fi aplicat și pentru acordarea ajutorului umanitar sub formă de motorină, informația privind potențialii beneficiari urmând a fi publicată pentru consultări săptămâna viitoare.

Mihaela Cibotaru
07/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii