Transferurile de valută de peste hotare se apropie de maxima istorică

Ion Chișlea
21/07/2022
FOTO: Anticoruptie.md

Transferurile de bani de peste hotare au ajuns la 169 milioane de dolari în luna iunie, fiind aproape de maxima istorică, înregistrată încă în iulie 2014. În același timp, persoanele fizice au vândut la casele de schimb valută în valoare de 322 milioane de dolari, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Transferurile de mijloace bănești către persoanele fizice de peste hotare au ajuns la suma de 169,3 milioane de dolari, cu 9 milioane mai puțin față de maxima istorică din iulie 2014, când s-au cifrat la 178,3 milioane de dolari.

Creșterea puternică a transferurilor se produce pe fundalul deprecierii euro și a unor prognoze tot mai pesimiste privind evoluția economiilor din țările Uniunii Europene, unde sunt stabiliți temporar sau permanent cei mai mulți cetățeni moldoveni, care transferă bani acasă.

Datele BNM mai arată că beneficiarii transferurilor retrag tot mai puțină valută în monedă europeană. Deși euro rămâne principala valută, în care destinatarii ridică transferurile la bancă, ponderea banilor eliberați în moneda europeană este în scădere. Dacă în martie, aceasta era de 73,5%, acum este de doar 56%.

Potrivit altei statistici a BNM, casele de schimb valutar au procurat de la persoanele fizice valută în valoare de 322 milioane de dolari, o sumă de aproape două ori mai mare decât cea transferată de peste hotare.

În corespundere cu datele respective, 240 milioane de dolari sau 75% din valuta cumpărată de la populație a reprezentat moneda europeană. 

Ion Chișlea
21/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii