Transformate în societăți comerciale sau lichidate: Ce soartă vor avea cele 200 de întreprinderi de stat

Ion Chișlea
16/08/2022
Întreprinderea de Stat, Calea Ferată a Moldovei, urmează, de asemenea să devină societate pe acțiuni/FOTO: Antricoruptie.md

Peste 200 de întreprinderi de stat vor fi reorganizate în societăţi comerciale sau lichidate în urma unui proces de restructurare demarat de Agenția Proprietății Publice (APP). Astfel, întreprinderile de stat urmează să devină societăți pe acțiuni, societăți cu răspundere limitată sau să fie lichidate dacă nu mai au nicio valoare.

Directorul general al APP Eugen Cozonac a menționat săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu presa, că agenția urmează să ducă la capăt procesul care urma să reorganizeze toate întreprinderile de stat în societăți comerciale până în 2019.

„Statutul întreprinderilor restructurate va fi determinat de mărimea capitalului social. Dacă acesta e mai mare de 400 de mii, întreprinderea va deveni societate pe acţiuni, iar dacă e mai mic, posibil să devină SRL”, ne-a declarat directorul APP.

Potrivit lui Cozonac, un avantaj al societăților pe acțiuni este că pot folosi Bursa de Valori pentru a atrage investiții. Totodată, funcţionarul susţine că reorganizarea se face pentru a elimina răspunderea statului pentru întreprinderile sale. „Dacă o întreprindere de stat este chemată în justiție, statul este responsabil să o apere, dacă aceasta are statut de societate comercială, responsabilitatea revine întreprindeirii”, ne-a explicat directorul APP.

Totodată, circa 1/3 din întreprinderile de stat ar putea fi lichidate, așa cum nu dețin niciun patrimoniu.

 Directorul APP a spus că după restructurare  societățile comerciale urmează a fi scoase la privatizare, nu înainte de a deveni atractive pentru investitori, care să dea și un preț bun pentru ele.

Procesul de privatizare nu va viza, însă, companiile care reprezintă obiecte de patrimoniu național cum sunt fabricile de vinuri, sau au o importanță strategică pe piață, cum ar fi, spre exemplu, Termoelectrica.

Reorganizarea întreprinderilor de stat în societăți comerciale și privatizarea ulterioară a unora din ele va fi inclusă în Strategia națională de gestionare a proprietății publice, care va fi expusă spre consultări publice în luna septembrie și pusă în aplicare până la finele acestui an, potrivit directorului APP.

În prezent, un proiect de hotărâre de guvern, elaborat de APP privind  reorganizarea întreprinderii de stat Poșta Moldovei în societate pe acțiuni, este supus consultărilor publice.

Se va schimba nu doar denumirea și forma de organizare a întreprinderii, dar va fi lărgit și spectrul de servicii prestate de aceasta. Anterior APP a anunțat și despre reorganizarea ÎS Calea Ferată a Moldovei în societate pe acțiuni.

 

Ion Chișlea
16/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii