„Trebuie să așteptăm zece zile”. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, despre majorarea tarifului la gazele naturale și despre compensații

Ilie Gulca
11/01/2022
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat marți că Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifului la gazele naturale. După spusele sale, creșterea tarifului ar putea să fie admisă doar în cazul în care se menține tendința de majorare a prețului pe piața europeană.

„Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru februarie se va stabili în funcție de prețul din ianuarie. Acum avem 646 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, dacă ritmul de descreștere a prețului pe piața europeană va fi cel din primele zile ale lunii ianuarie, pentru luna ianuarie, vom avea un preț de achiziție mult mai ieftin – 500–550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi”, a estimat ministrul Andrei Spînu în cadrul unei conferință de presă dedicată situației energetice.  

După spusele oficialului, în zece zile, pe 20 ianuarie, se va decide dacă este necesară o creștere a tarifului și care trebuie să fie valoare acestuia.

În ce privește sprijinul acordat de stat cetățenilor, oficialul a menționat că în bugetul pentru 2022, pentru perioada rece a anului, a fost aprobat un pachet de peste 1,6 miliarde de lei destinați susținerii populației pentru creșterile de factură, care nu au fost cheltuiți.

În plus, el a spus că Republica Moldova a beneficiat de sprijinul de 60 de milioane de euro din partea UE și, în cazul în care va fi nevoie, va utiliza acești bani.

Pe moment, compensațiile au fost achitate populației pentru luna noiembrie și în prezent sunt plătite pentru decembrie.

În decembrie 2021, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova a constituit 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar în noiembrie – 450 de dolari.

Conform contractului semnat pe 30 octombrie între Moldovagaz și Gazprom, potrivit publicației rusești Kommersant, formula de calculare a prețului este hibridă, având la bază cotațiile spot la produsele petroliere și prețurile la unul din hub-rile de gaze naturale, raportul constituind 70% la 30% în favoarea produselor petroliere.

Ilie Gulca
11/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii