UE adoptă un nou cadru de sancțiuni împotriva persoanelor care subminează suveranitatea și independența Republicii Moldova

Crina Dumitriu
29/04/2023

Consiliul European a adoptat vineri, 28 aprilie, un nou cadru pentru măsuri restrictive specifice, care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile pentru sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitate sau securitate, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European.

„Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la creșterea și continuarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm rezistența Moldovei prin țintirea celor care încearcă să destabilizați țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Datorită acestui nou cadru, UE va putea viza, de exemplu, persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Măsurile restrictive viitoare ar putea viza și persoanele care se angajează în abateri financiare grave în ceea ce privește fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul sau influența serios activitățile autorităților statului.

Sancțiunile vor consta într-o înghețare a activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.

Acest cadru pentru măsuri restrictive direcționate a fost adoptat la solicitarea Republicii Moldova.

Crina Dumitriu
29/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii