Un bărbat din Strășeni riscă să fie internat la psihiatrie pentru că l-ar fi ținut închis în casă pe fratele său cu dizabilități mintale. Victima consideră că la mijloc e o schemă pentru a le prelua averea

Julieta Savițchi
11/10/2018

Andrei Miroșnicenco, locuitor al orașului Strășeni, ar putea să fie internat, pentru o perioadă îndelungată, în spitalul de psihiatrie. El este învinuit de procurori că l-a privat de libertate pe fratele său, care suferă de retard mintal. O decizie în acest sens a fost luată de către Judecătoria Strășeni, la solicitarea procurorei responsabile de acest caz, Ana Gureu. Bărbatul bănuiește că atât el, cât și fratele său, Alexei, sunt victime ale unei scheme pusă la cale de funcționari pentru a le prelua averea moștenită de la părinți.

Poliția din Strășeni a intentat dosarul penal în decembrie 2017, în baza unui denunț al unui asistent social, care a declarat că nu are acces în apartamentul în care locuiesc frații Miroșnicenco. La 2 ianuarie 2018, în baza unui mandat eliberat de către judecătorul de instrucție, poliția a efectuat o percheziție în apartamentul familiei Miroșnicenco de unde a fost scos Alexei și transportat la Internatul psihoneurologic din Cocieri.

După ce l-a pus sub învinuire, procurora Gureu a dispus internarea lui Andrei Miroșnicenco în Spitalul de psihiatrie pentru o expertiză medicală. După două săptămâni a fost pronunțat verdictul că bărbatul suferă de schizofrenie paranoidă și necesită tratament, fiind periculos pentru societate.

Andrei Miroșnicenco a spus reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice că s-a opus internării fratelui său, subliniind că este în stare să îi poarte de grijă. Bărbatul a mai menționat că după ce a înmormântat-o în martie 2017 pe mama lor, a depus mai multe demersuri la Primăria Strășeni pentru a-i fi acordată tutela asupra fratelui său, dar a fost ignorat.

Totodată, el susține că a fost sunat, în toamna anului 2017, de un asistent social, care a vrut să îl viziteze pe Alexei, căruia i-a răspuns că nu poate să vină deoarece este la muncă.

 „Alexei a avut o traumă la naștere. Nivelul său de dezvoltare este similar unui copil de doi ani, nu este agresiv, are nevoie de grijă. Am încercat să obțin tutela oficială, dar asistenții sociali au amânat procesul, au inventat diferite scuze. În octombrie 2017, am depus o plângere la Procuratura Strășeni împotriva asistenților sociali, plângere care a rămas fără răspuns”, a relatat bărbatul. 

„În schimb au dat curs plângerii depuse de către asistenții sociali. Da, îl lăsam pe frate-meu singur în casă și plecam la lucru. El sta cuminte într-un loc, nu făcea probleme. Seara, când aveam timp, ieșeam cu el la plimbare. Dar nu puteam să îl dau afară din casa părintească pentru a nu fi acuzat că l-am privat de libertate”, a declarat Andrei Miroșnicenco.

Bărbatul a mai spus că a fost anterior în evidența medicului, pentru schizofrenie, dar a fost scos: „Bunica, prin relațiile sale, m-a pus în evidență ca să mă scape de serviciul militar. Nu mai stau de mult. Nu am avut conflicte cu nimeni, nu am fost înregistrat la poliție că am agresat pe cineva. Cât am fost internat la psihiatrie, mi-au administrat medicamente și mai mult dormeam”.

„În actul de expertiză au scris că am afirmat că sunt prieten cu mai mulți lideri mondiali, că dețin conturi în bănci din străinătate și alte aberații. Nu am spus așa ceva. Sunt maseur, câștig bine, m-am căsătorit recent, după o relație de trei ani. Locuiesc la soție, îmi este teamă să mă duc la Strășeni, aș putea să fiu încătușat. Ce pericol prezint eu pentru societate? Cred că problema constă în moștenirea lăsată de mama noastră – un apartament de 72 de metri pătrați, 120.000 de lei în bancă, o grădină și două terenuri pentru construcție în Strășeni. Nu avem rude, pe fratele meu l-au scos din casă, au rămas să scape de mine și au undă verde. Am fost la notar să ne perfecteze moștenirea, dar ne-a refuzat, motivând că nu am determinat cota parte ce revine fiecăruia dintre noi”, a spus el.

Roman Aronov, avocatul lui Andrei Miroșnicenco, ne-a comunicat că a contestat în instanța superioară decizia Judecătoriei Strășeni privind internarea clientului său și că acesta va trece o expertiză de alternativă. „Au decis că este periculos pentru societate din cauza infracțiunii imputate. Dar nu poate să fie vorba de privarea de libertate a persoanei care, de fapt, se afla în casa sa, rămasă de la mama lor. Dosarul se bazează doar pe declarațiile asistenților sociali, a unui medic și a viceprimarului din Strășeni. Ce trebuia să facă clientul meu? Să îl alunge pe fratele bolnav din casă pentru a nu fi acuzat că l-a privat de libertate? Vom face praf dosarul în judecată”, a declarat apărătorul.

Solicitat de reporterii Centrului pentru Investigații Jurnalistice, Dumitru Rusu, jurist în cadrul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, a declarat că nu vede în acțiunile lui Miroșnicenco componență de infracțiune: „Nu pot să îmi expun opinia în privința internării la psihiatrie, pentru că nu am văzut raportul de expertiză. Dar par tendențioase acuzațiile de privare de libertate”.

Alexandru Rață, procurorul-șef al raionului Strășeni, a declarat că subalternii săi nu au făcut altceva decât să îndeplinească recomandările medicilor. „Andrei Miroșnicenco a fost declarat fără discernământ. Nu au dorit procurorii, dar medicii au recomandat să fie internat forțat. Noi trebuie să executăm”, a spus procurorul-șef. 

„În ce privește dosarul, inculpatul l-a ținut închis în casă pe fratele său atâta timp și nu a permis asistentului social să intre la el. Noi avem grijă de persoanele cu dizabilități. Statul îi supraveghează. Dacă se întâmpla ceva?... Trebuia să ne asigurăm că bolnavul este îngrijit”, a precizat omul legii.

Echipa Centrului de Investigații a început să monitorizeze acest caz după ce Andrei Miroșnicenco a trimis o sesizare pe Harta Corupției.      

Julieta Savițchi
11/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii