Unde au dispărut creditele de 19 milioane de lei din declaraţia de avere a judecătorului Ion Pleşca. Explicaţia magistratului

Anticoruptie.md
31/05/2017
jurnal.md

Preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, pare să fi scăpat de creditele de circa 19 milioane de lei, contractate în 2010. În declaraţia de avere pentru anul 2016 nu se mai regăseşte niciunul dintre aceste împrumuturi. Reieşind din declaraţiile de avere din ultimii şase ani, în perioada 2010-2016, de când a fost contractat creditul, soţii Pleşca au avut venituri de circa 2,5 milioane de lei.

În 2016, preşedintele Curţii de Apel Chişinău a avut un salariu de 317.292 de lei, sau 26.400 de lei pe lună, cu 54.000 de lei mai mare decât în 2015. La această sumă se mai adaugă pensia de 114.000 de lei a magistratului. Soţia lui Ion Pleşca, care activează în calitate de avocat, a avut venituri de 287.494 de lei. În ultimul an, soţii nu au făcut nicio achiziţie importantă.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice, în colaborare cu ziarul Adevărul Moldova, a publicat anterior o anchetă despre aceste împrumuturi contractate de Ion Pleşca. Oficial, beneficiarul era combinatul de carne Nivali-Prod SRL (până la finele anului 2010 se numea Sembis-Max SRL), la care feciorul magistratului, Igor, deţine acţiuni. El a fost împuternicit de către părinţi să-i reprezinte la contractarea creditelor. Pentru toate împrumuturile, contractate de la Moldindconbank, Pleşca a lăsat drept gaj apartamentul de 87,5 metri. Valoarea de ipotecă a apartamentului gajat constituia 1,178 milioane de lei. Curios este că nicăieri nu figurează care este rata dobânzii la aceste credite. În momentul contractării creditului, Ion Pleşca era deputat şi candida din nou pe listele Alianţei Moldova Noastră.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Ion Pleşca ne-a răspuns, prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Curţii de Apel Chişinău, Octeabrina Popa, că în 2014 Comisia Naţională de Integritate a efectuat un control în privinţa acestor credite şi a constatat că debitorul real al acestor împrumuturi nu este el, ci compania Nivali-Prod SRL. De aceea, în declaraţia de avere pentru anul trecut, magistratul a decis să nu mai indice aceste împrumuturi. Întrebată de ce Pleşca a indicat totuşi aceste credite în declaraţia de avere pentru 2015, purtătoarea de cuvânt ne-a răspuns că judecătorul ar fi făcut-o din neştiinţă.

Anticoruptie.md
31/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii