Iurie Dîrda a anunţat pe reţeaua de socializare Facebook că se retrage din fracţiunea Partidului Liberal şi că îşi va continua activitatea în calitate de deputat independent. Demnitarul susţine că a luat decizia în urma unei campanii intensive de denigrare, „cu implicarea directă și indirectă” a unor persoane din anturajul său.
„Din aceste considerente nu-mi doresc ca prin intermediul persoanei mele aceste acţiuni să se răsfrângă și la denigrarea imaginii formațiunii politice din care fac parte și să împiedice la dezvoltarea strategiilor de menținere a cursului european pe care și la propus Partidul Liberal. În acest context vă comunic că începând cu ziua de astăzi mă retrag din rândurile fracțiunii Partidului Liberal din Parlamentul Republicii Moldova. În continuare voi fi deputat independent (neafiliat), conducându-mă de promisiunile făcute cetățenilor în perioada preelectorală, pentru care alegătorii mi-au dat mandat, promovând integrarea europeană și valorile democratice”, a scris Iurie Dîrda.
Postarea integrală a deputatului
Iurie Dîrda este unul dintre cei mai bogaţi deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova. O anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că de când deputatul şi-a început activitatea politică, una dintre companiile sale, Dansicons SRL, a ridicat câteva complexe rezidenţiale în cadrul unor proiecte investiţionale realizate în parteneriat cu statul. Printre cele mai mari afaceri a fost cea cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu”.
Ultima declaraţie de avere a deputatului arată că pe parcursul anului 2016 omul de afaceri a avut de la această companie dividende de peste 11 milioane de lei, iar în 2015 de circa 15 milioane de lei. Pentru comparaţie, în 2014, la validarea mandatului de deputat, Iurie Dîrda a declarat pentru anul 2013 dividende de 2,8 milioane de lei de la Dansicons SRL.
Aceasta nu este singura companie a politicianului. Iurie Dîrda deţine şi firma Darsimid SRL, iar potrivit aceleiaşi declaraţii de avere, pe parcursul anului 2016, aceasta i-a adus dividende de circa 375.000 de lei. În 2015 întreprinderea i-a adus dividende de 1,4 milioane de lei.
Potrivit aceleiaşi anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, o altă firmă afiliată familiei Dîrda este D&D Companie. În iunie 2016, atunci când în sectorul Râşcani al Capitalei pe strada Miron Costin s-a prăbuşit un mal de la un şantier, surpând scările sediului unei bănci aflate la o distanță de doar câțiva metri, deputatul nu a recunoscut însă vreo afiliere cu D&D Companie, cea care şi-a asumat proiectul imobiliar. „Nu am fost și nici nu suntem, nici eu, nici cineva din familia mea, proprietari ai companiei de construcţie D&D sau a altei companii care execută lucrări la acest șantier. Familia Dîrda deține două companii de construcție, bine cunoscute în Republica Moldova și care de-a lungul timpului au reușit să se impună printre cele mai sigure și responsabile companii din țară. Este vorba de SRL Dansicons și SRL Darsimid”, a scris el acum aproape un an într-o postare pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după acel incident.
Acum singurul fondator este Daniela Unc, care ar fi fiica lui Iurie Dîrda. Daniela Dîrda s-a căsătorit în 2016 cu Alexandru Unc din România, despre care presa a scris că activează în showbiz.
În 2016, Iurie Dîrda a mai avut un salariu de peste 200.000 de lei. El conduce o maşină luxoasă Range Rover Autobiography, fabricată şi cumpărată în 2013, în valoare de 1,3 milioane de lei (sumă indicată în declaraţia de avere pentru anul 2015 - n.r.). Pentru anul 2016, deputatul a trecut în declaraţie la rubrica „Bunuri imobile” doar un spaţiu comercial de 61 metri pătraţi, care i-a fost donat în 2009. Valoarea acestui spaţiu este de peste 620.000 de lei. De această dată în declaraţia de avere nu mai apare casa cu o suprafaţă de peste 100 de metri pătraţi, obţinută în 2014. Deputatul nu a precizat în declaraţia de avere pentru 2016 dacă a vândut locuinţa.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii