Validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, amânată. Ce motive a invocat instanța

Anticoruptie.md
15/06/2018

Validarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău al lui Andrei Năstase care trebuia să aibă loc vineri, 15 iunie, a fost amânată de Judecătoria Chișinău pentru luni, 18 iunie, pe motiv că pe masa magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ) se află două contestații care vizează neregulile ce ar fi avut loc în turul doi de scrutin. Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA) susțin că tergiversarea se face intenționat, pentru ca la primărie să se reușească finalizarea sau mușamalizarea unor scheme.

Potrivit secretarului Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău nr. 1, Vitalie Miron, „cursul logic”, ar fi ca instanța să se pronunțe asupra validării mandatului doar după ce CSJ se va pronunța asupra sesizărilor Partidului Socialiștilor privind turul doi de scrutin. Acesta susține că legea prevede un termen de zece zile, din momentul recepționării materialelor de la Consiliul Electoral, în care judecătorii CSJ trebuie să pronunțe o decizie.

Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA, susține că o contestație a fost depusă joi, 14 iunie, la finele zilei, când deja era știut că vineri se planifică validarea mandatului de către Judecătoria Centru.

„Ieri, la ora 16 a fost depus recursul la Curtea Supremă de Justiție, astfel încât juridic să fie îngreunat procesul de validare a mandatului de astăzi. La suprafață se vede tendința și intenția de a mai aștepta încă o zi, încă două, încă trei până ce toate schemele au fost finalizate sau mușamalizate”, a declarat Slusari.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător din turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%. Astfel, pentru Năstase și-au dat votul 129.432 de persoane, în timp ce pentru Ion Ceban au votat 116.788 de alegători.

Anticoruptie.md
15/06/2018

Comentarii