VIDEO // Angajat de la Urgență: „Doamna ministră, înainte să afirmați că medicii se infectează în afara serviciului, mai întâi convingenți-vă că avem echipament de protecție la locul de muncă”

Cornelia Cozonac
11/04/2020

După ce ministra Sănătății a declarat în cadrul briefingului de presă de sămbătă că unii medici, din cei 390, sunt de vină că s-ar fi infectat cu COVID-19, adică în afara serviciului, un angajat al Serviciului de Medicină Urgentă a plasat pe Facebook un video în care arată ce echipament au în dotare echipele care merg la chemări cu suspecție la COVID-19. Asistentul medical i-a cerut ministrei Sănătății ca înainte să afirme că lucrătorii medicali sunt de vină că s-ar fi infectat cu COVID-19, să se asigure mai întâi că aceștia au echipament de protecție la locul de muncă.   

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a afirmat într-o conferință de presă că lucrătorii medicali nu ar respecta măsurile de precauți când utilizează echipamentul de protecție. „Ei îmbracă echimentul de protecție, dar când îl dezbracă nu întotdeauna respectă rigorile”, a spus ministra Sănătății. Ea a mai spus că din totalul medicilor infectați cu COVID-19, doar 29 vor primi indemnizații de la stat pentru că s-au infectat la locul de muncă. Despre ceilalți, peste 300 de angajați medicali, autoritățile spun că nu s-a constatat că s-ar fi infectat în timpul exercitării funcțiilor de serviciu.    

UPDATE: Angajatul de la Urgență care a distribuit videoul este asistentul medical Eugeniu Cebotari. El și-a șters la scurt timp înregistrarea video. Acesta a precizat într-o discuție cu un reporter al Ziarului de Gardă, că „a fost rugat foarte insistent să șteargă videoul”. Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au oferit, deocamdată, un comentariu la caz.

Cornelia Cozonac
11/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii