VIDEO// Șeful Pieței „Curcubeu” rămâne la închisoare. Curtea de Apel l-a obligat să restuie prejudiciul bănesc

Julieta Savițchi
29/11/2018

Serghei Cosovan, șeful Pieței „Curcubeu” din centrul Capitalei, membru și unul din sponsorii generoși ai ”Partidului Nostru”, a fost condamnat la 7 ani cu executare, fiind învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința pronunțată de prima instanță și l-a obligat pe inculpat să restituie prejudiciul de 8.000 de lei.

Cosovan a fost găsit vinovat că a luat bani de la două femei din Chișinău sub pretextul că le vinde buticuri în Piața „Curcubeu”, pe care a amenajat-o în centrul Chișinăului. Una dintre victime i-a dat 2.500 de euro, iar alta - 5.500 de euro.

Serghei Cosovan a pledat nevinovat și a declarat că dosarul este fabricat. 

Înainte de a intra în sala de judecată, părțile vătămate au protestat în fața instanței de apel. Acestea s-au arătat nemulțumite de faptul că prima instanță, deși l-a condamnat pe Cosovan, nu a dispus încasarea prejudiciului.

Serghei Cosovan a fost încătușat pe data de octombrie 2017 și este deținut în Penitenciarul-spital nr.16, fiind diagnosticat cu ciroză hepatică în fază terminală. Avocații lui Cosovan au solicitat în repetate rânduri eliberarea lui Cosovan sub control judiciar pentru perioada de desfășurare a anchetei, iar în final, s-au adresat la CEDO. La 29 martie, 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat în regim de urgență plângerea lui Serghei Cosovan și a cerut Guvernului de la Chișinău să prezinte în mod prioritar observațiile sale față de plângerea respectivă.

În prezent, în Judecătoria Chișinău mai sunt pe rol încă două dosare penale intentate pe numele lui Cosovan. În unul figurează 18 părți vătămate, care susțin că i-au dat lui Cosovan bani pentru buticuri, iar apoi au fost obligate să-i achite o taxă lunară pentru dreptul de a-și vinde marfa în ele.

Un alt dosar a fost intentat în baza cererii depuse de Nadejda Godoroja, proprietara terenului pe care Cosovan a amenajat piața. Femeia a depus o sesizare pe Harta Corupției, în care afirmă că deține o decizie irevocabilă privind evacuarea pieței de pe proprietatea sa, însă directoarea pieței, Elena Cosovan, soția lui Sergiu Cosovan, nu se conformează deciziei judecătorești.

În prezent, Piața „Curcubeu” continuă să funcționeze ilegal, în lipsa autorizației și a contractului de arendă, iar autoritățile nu se grăbesc să o închida. 

Julieta Savițchi
29/11/2018Follow us on Telegram

Comentarii