VIDEO//Scandal și îmbrânceli la Centrul de plasament pentru refugiați din Costești. Ce a stat la baza conflictului

Tatiana Gherța
09/02/2023
Captură video

12 refugiați ucraineni de etnie romă, dintre care 10 minori, au fost dați afară din Centrul de plasament din Costești, Ialoveni. În timp ce refugiații se plâng de discriminare și de comportament verbal și fizic agresiv, primarul localității are o altă explicație a celor întâmplate. Potrivit lui, lipsa de educație al refugiaților l-a determinat să ia decizia.

Informația despre conflictul iscat între refugiații romi și reprezentanții autorităților locale din Costești, completată și de imagini video, a fost făcută publică de  președinta Platformei Femeilor Rome „Romni” din Republica Moldova, Elena Sîrbu. Motivul pentru care 2 mame și 10 copii au rămas în plină iarnă fără un acoperiș deasupra capului ar fi constat în faptul că și-au permis să dezasambleze un pat etajat, transformându-l în unul cu un nivel.

„Una dintre tinere fiind însărcinată nu putea să urce deasupra, din acest motiv au decis să-l dezasambleze și să-l pună alături. Primarul le-a cerut socoteală de ce au făcut acest lucru. Acesta a fost motivul insinuat de primar, că au stricat patul... Pur și simplu le-a aruncat lucrurile afară și i-au lăsat afară. Asta în primul rând e inuman. Doar pentru că au desfăcut un pat. Este un centru de plasament, trebuie să existe un regulament. Dacă au făcut ceva greșit, trebuie mai întâi de toate de prevenit.”, a precizat Elena Sîrbu pentru Anticoruptie.md.

Contactat pentru o reacție, primarul de Costești, Vasile Borta, a negat toate acuzațiile care i se aduc. El a venit cu o altă versiune a celor întâmplate. Deși în imaginile video se vede cum una dintre persoanele care scoate pe rând lucrurile refugiaților, care s-a dovedit a fi viceprimarul localității Costești, Ivan Stepaniuc, îl apucă de gulerul hainei pe un băiat, primarul spune că, de fapt, violența verbală și fizică ar fi pornit de la refugiați și nu invers. 

„Ei s-au năpustit asupra viceprimarului și au început să-l bată. Gâlceava a început încă în interior când refugiații m-au numit în tot felul. Atunci am și chemat poliția. Poliția a filmat totul” , a precizat primarul.

Acesta nu ar fi unicul caz în care a fost chemată poliția. Recent, spune primarul, o beneficiară a centrului de plasament a fost cea care a chemat poliția pentru a-i liniști pe vecinii care ar fi consumat alcool alcool și făceau gălăgie. 

„Sunt fără educație, țin tot gunoiul în odaie. Bătaie de joc. Am vrut să facem bine, iar la urmă au distrus și uși, și pereți, tot. Nu au educație. Nu au grijă de copii, fac un dezastru nemaipomenit. Nici salariile nu le primim la timp. Cred că până la data de întâi o să mai activăm, vom scrie demersul și o să suspendăm activitatea centrului”, a punctat primarul satului Costești, Vasile Borta.

Președinta Platformei Femeilor Rome „Romni” din Republica Moldova, Elena Sîrbu, a menționat că va depune o plângere la poliție.

Conform Raportului Oficiului Avocatului Poporului privind monitorizarea respectării drepturilor persoanelor refugiate, în perioada august-decembrie 2022, chiar dacă au fost făcute numeroase sesizări, fenomenul de segregare și de tratament inechitabil, pe criteriu de etnie se menține, din cauza intoleranței manifestate de unii reprezentanți ai autorităților publice locale și/sau administratorilor centrelor de plasament temporar pentru refugiați.

Tatiana Gherța
09/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii