Vladislav Clima atacă în instanță demiterea sa de către președintele Maia Sandu

Mădălin Necșuțu
16/07/2021
Unimedia.info

Fostul președinte al Curții de Apel Chișinău, judecătorul Vladislav Clima, a solicitat Judecătoriei Chișinău să fie verificată legalitatea decretului Maiei Sandu, prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel.

Anterior, Clima a expediat o cerere prealabilă la Administrația precizențială în care a cerut revizuirea și anularea decretului semnat de președinta Republicii Moldova. Solicitarea lui Clima vine după ce președintele Maia Sandu a emis un decret prin care l-a destituit pe acesta din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

La finele lunii iunie, mai multe asociații de magistrați din România a trimis o scrisoare Maiei Sandu în sprijinul controversatului judecător Vladislav Clima.

Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) – trei organizații românești care susțin controversata Secție Specială și critică rapoartele MCV ale Comisiei Europene, au criticat-o dur pe Maia Sandu pentru revocarea, pe 28 mai, a unui decret semnat de fostul președinte pro-rus Igor Dodon în ultimele zile de mandat, prin care acesta îl numea pe controversatul judecător Vladislav Clima președinte al Curții de Apel Chișinău.

Reacția celor trei asociații din România a venit abia pe 30 iunie, la mai bine de o lună de la decizie, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie din Republica Moldova.

În replică, Maia Sandu a spus că scrisoarea unor asociații de magistrați din România în favoarea controversatului judecător Vladislav Clima ar fi o interferență în campania electorală de la Chișinău de partea jucătorilor care se tem de reforma justiției în Republica Moldova.

Cine este Vladislav Clima

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Vladislav Clima și-a început cariera de magistrat în 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. A ajuns vicepreședinte al acestei instanțe, iar în 2017 a fost promova la Curtea de Apel Chișinău.

La 21 iunie 2018, Clima a făcut parte din completul de judecată care a decis să mențină hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală, fapt ce a anulat victoria lui Andrei Năstase în curca pentru Primăria Chișinăului în vara lui 2018.

Un an și jumătate mai târziu, Vladislav Clima a făcut parte din alt complet de judecată, care de această dată a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. În mai 2019, Clima a fost ales președintele Asociației Judecătorilor.

Veniturile lui Vladislav Clima în 2019 se cifrează la 379.000 de lei, la care se adaugă despăgubiri în mărime de 119.000 de lei, achitate de o companie de asigurări, precum și donații de 30.000 de dolari, primite de la tatăl său și de la fratele său pentru studiile fiului. Magistratul are două loturi intravilane și are în folosință un apartament de 193,8 metri pătrați.

De asemenea, Clima este proprietarul a două apartamente, de 70,1, respectiv 55,7 metri pătrați, al unui garaj de 64,6 metri pătrați și al unei case de locuit de 295,7 metri pătrați. În garajul judecătorului se află un Land Rover Discovery Sport, în valoare de 38.000 de euro și un Volkswagen Passat Comfortline, în valoare de 20.000 de euro.

Anterior numirii lui Clima la Curtea de Apel Chișinău, deputatul PPDA Vasile Năstase a scris pe pagina sa de Facebook că se pune la cale o tentativă de recapturare a justiției, prin promovarea „clanului Clima”.

„O încrengătură mafiotă perfectă. Dacă călăul Clima devine președinte la Curtea de Apel, iar Doneva, Bostan, Furdui la CSJ, atunci cercul s-a inchis și putem spune cu certitudine că justiția a intrat adânc în kuliocul lui Dodon”, a scris deputatul.

 

Mădălin Necșuțu
16/07/2021Become a Patron!

Comentarii