WikiLeaks de Moldova: Conturile mai multor oficiali de rang înalt, inclusiv şi al Maiei Sandu, au fost sparte

Julieta Saviţchi
09/11/2022
Foto simbol

Conturile de Telegram al preşedintei Maia Sandu şi ale câtorva miniştri din Guvernul Gavriliţa au fost sparte. Pretinsele mesaje private ale oficialilor au fost plasate pe un portal numit Moldova-leaks.

„Cea mai mare scurgere de corespondența privată a oficialilor de rang înalt din Republica Moldova. Messengere, cutii poștale, conturi bancare. Ce se ascunde în mesajele demnitarilor și funcționarilor? Citește aici https://moldova-leaks.com”, este mesajul care apare la deschiderea portalului.

Totodată, de pe conturile de Telegram ale preşedintei Maia Sandu şi şi al vicepremierului Andrei Spânu a fost distribuit cu insistenţă următorul mesaj:

„Corupția a prins rădăcini adânci în instituțiile statului, iar cei care au misiunea să combată acest flagel și sa promoveze o justiție corectă, se întrec la abuzuri criminale. 
Vezi adevărul despre ilegalitățile din Procuratură și Ministerul Justiției. Află ce ascunde Sergiu Litvinenco. 
Din corespondența ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, vei afla:
* cum a trucat procesul de alegere a șefului Procuraturii Anticorupție, ca în funcție să ajungă Veronica Drăgălin;
* cum membrii Consiliului Superior al Procurorilor, instituție "independentă", primesc indicații cum să voteze;
* vei vedea poze din celula pregătită încă în 2021 pentru procurorul general Alexandr Stoianoglo;
* vei vedea poze din satul Naslavcea, pe care le ascund autoritățile;
* vei afla ce spune Litvinenco despre Andrei Spînu, procurori, judecători, cui din presă face scurgeri pe colegi, cu cine flirtează chiar din birou și multe altele. 
Aici vei găsi toată corespondența de pe telefonul ministrului Justiției din Moldova. 
Lectură plăcută”.

Deşi au confirmat că le-au fost sparte conturile, oficialii au respins veridicitatea mesajelor.

„Vă atenționăm că au fost sparte mai multe conturi de Telegram care aparțin unor demnitari de stat, printre care Maia Sandu și Andrei Spînu. În rezultat, pe aceste conturi au fost plasate mai multe informații false. Se depun eforturi acum pentru a elimina consecințele acestor atacuri cibernetice și pentru a restabili integritatea conturilor de rețele sociale. Instituția prezidențială anunță că a fost spart Canalul oficial de Telegram al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.
La fel, infirmă veridicitatea ultimelor postări”, se arată în mesajul Președinției”, se menţionează într-un comunicat al Preşedenţiei.

„Conturile unor oficiali a fost sparte. Este vorba și despre președinta țării, dar și despre viceprim-ministru Andrei Spînu. Este foarte interesant că în mesajele false, care au apărut, este vizat domnul Litvinenco astăzi, când vine în ședința Guvernului cu sesizarea către Curtea Constituțională pentru a scoate Partidul Șor, care încalcă legea și ordinea constituțională, în afara legii. Interesant ce falsuri și minciuni vor ieși acuma când lupta împotriva corupției, hoților și cei care doresc dezbinarea societății aduce rezultate. Eu vreau să folosesc acest prilej pentru a îndemna toți cetățenii țării să fie foarte atenți cu informația pe care o consumă. Noi vedem că aceste tehnologii informaționale pot duce la conturi sparte, mesaje false care sunt pretinse a fi de la unele persoane, dar ele nu sunt. Îndemn toți cetățenii să fie foarte atenți cu informația pe care o consumă. Vă rugăm să ne gândim corect și să aplicăm gândirea critică atunci când citim știri sau postări pe rețelele de socializare. Este o perioadă complicată, suntem într-un război hibrid cu elemente de destabilizare. Trebuie să fim uniți și vigilenți”, a reacţionat Matalia Gavriliță în cadrul ședinței Guvernului.

Ministrul Justişiei, Sergiu Litvinenco, a scris pe Facebook că mesajele atribuite sunt false. „Așa-zisele "discuții" care circulă în spațiul public și care aparent ar fi de pe canalul meu de Telegram, sunt un fals ordinar. Scopul acestui fals este să deturneze atenţia publicului de la problemele reale cu care se confruntă grupările criminale din RM şi legăturile lor cu serviciile străine. Vă aduc aminte că nu este pentru prima dată când hoţii au folosit cele mai murdare minciuni şi înscenări, şi chiar avem demarată o anchetă, recent, în acest sens. Acum au spart conturile de Telegram al preşedintelui şi a unor membri ai Guvernului ca să posteze minciuni fabricate”, a scris Litvinenco.

Pe de altă parte, ex-ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, susţine că discuţiile private cu Livinenco, făcute publice, sunt reale.

Julieta Saviţchi
09/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii