Instituțiile de stat vor da socoteală pentru banii cheltuiți la licitațiile publice

Anticoruptie.md
13/06/2016

Noua Lege privind achizițiile publice, intrată în vigoare la 1 mai, prevede, între altele, că grupurile de lucru care desfășoară procedurile de licitații din banii statului sunt responsabile de monitorizarea felului în care contractele sunt puse în aplicare. Astfel, orice cetățean ar putea compara rapoartele pe care ar trebui să le întocmească aceste grupuri de lucru și pe care ar urma să le facă publice cu ceea ce va fi realizat în realitate. Subiectul a fost abordat la lansarea celui de-al doilea raport de monitorizare a achizițiilor publice, elaborat în cadrul proiectului "Banii Publici sunt și Banii Mei", implementat de Asociația pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă și Centrul de Investigații Jurnalistice. 

"Este și rolul societății civile să facem presiune pentru ca această prevedere să nu rămână pe hârtie, să vedem cum autoritățile contractante vor plasa rapoarte privitor la executarea contractelor. Acest lucru ar ajuta ca cetățenii să poată contrapune informația prezentată de autoritatea contractantă cu ceea ce s-a făcut în realitate", a declarat Olesea Stamate, președinta Asociației pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă.

Potrivit expertei, deocamdată, cadrul legislativ permite societății civile să monitorizeze doar activitatea Curții de Conturi mandatată să supravegheze felul în care sunt puse în aplicare contractele de achiziții. Totuși, pentru numărul mare de autorități contractante, capacitățile instituției sunt destul de mici.  

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a menționat, între altele, că în cadrul campaniei “Banii publici sunt și banii mei” au fost făcute mai multe propuneri de modificare a legislației, în funcție de problemele depistate. "Unele au fost luate deja în considerație și introduse în noul proiect de lege. Pe parcursul campaniei, vom insista să fie introduse prevederi care să permită o monitorizare mai amplă a executării contractelor și ulterior să obținem pedepsirea celor care nu-și fac bine treaba", a subliniat Cornelia Cozonac.

Proiectul "Banii Publici sunt şi Banii Mei" este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de organizația internațională National Endowment for Democracy. În cadrul proiectului sunt monitorizate achiziţiile efectuate de 30 de autorități contractante din ţară, inclusiv 20 din afara Chişinăului. Totodată, un grup de jurnaliști realizează investigații jurnalistice pornind de la ilegalități depistate în procesul de achiziții publice.

Anticoruptie.md
13/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii