Studiu PNUD: Otkat-ul de 10-20% din valoarea contractului în achizițiile publice este cel mai frecvent

Anticoruptie.md
08/04/2016
Foto: CIJM

Calitatea redusă a documentelor de licitație, lipsa datelor cu privire la cerințe, divulgarea informației privind ofertele, descalificarea fără o justificare adecvată, selectarea ofertelor care propun cele mai mici preţuri, prin care nu este luată în considerare calitatea sunt printre principalele probleme care generează corupție în domeniul achizițiilor publice. Acestea au fost menționate de respondenții care au participat la un studiu comandat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

În procesul de elaborare a studiului în cadrul căruia a fost evaluat gradul de corupţie în organizarea licitaţiilor publice, experţii au expediat chestionare anonime companiilor care participă în mod regulat la licitaţii publice. Opt din nouă respondenţi au confirmat că s-au confruntat cu diferite cazuri de corupţie în procesul de achiziţii publice, iar iniţiativa ar veni, cel mai des, din partea autorităţilor contractante, dar și din partea Agenției de Achiziții Publice și a partidelor politice. 

Respondenții au declarat că plata mitei este adesea efectuată prin intermediari, iar procentul așa-numitului „otkat” din valoarea contractului ar varia de la 3% până la 70%, 10-20% fiind cel mai frecvent. Conform respondenților, mita este plătită în mare parte pentru atribuirea contractului sau pentru schimbul de informații confidențiale.

Alte probleme menționate de respondenți sunt caietul de sarcini fraudat, constrângerea de către concurenți, înțelegerea secretă sau complicitatea, abuzul schimbării comenzii, licitaţia repetată după ce prima a fost anulată, atunci când nu a fost plătită nicio mită și deschiderea ulterioară a unei noi licitații unde apare o nouă companie și câștigă contractul, dar și faptul că ședințele de deschidere a ofertelor nu întotdeauna sunt publice.

În ceea ce privește procedura, respondenții au criticat numărul mare de documente necesare, costurile documentelor de licitație și garanțiile bancare, precum și dificultățile de deschidere a unei garanții bancare în termene scurte de timp.

Anticoruptie.md
08/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii