Circumscripția nr. 1, Briceni: trecutul, averea și interesele candidaților electorali

Mariana Colun
04/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

Până la alegerile parlamentare din 24 februarie au rămas 20 de zile. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat listele candidaților în circumscripțiile uninominale și vă prezintă trecutul, interesele și averea celor care vor concura pentru un loc în Legislativ.​ În circumscripția nr. 1, Briceni, pentru un fotoliu în Parlament vor lupta cinci candidați. Primul în buletinul de vot este Mihail Gnatiuc, candidatul Partidului Democrat, urmat de lidera socialiștilor, Zinaida Greceanîi și candidatul Partidului Șor, Vasilii Petrașișin. Pe poziția a patra se regăsește Anatolie Creciun, din partea Partidului Comuniștilor, iar Vladimir Scutari candidează din partea Blocului ACUM.

Mihail Gnatiuc. Foto: moldova.md

Mihail Gnatiuc, candidatul Partidului Democrat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 1, este președintele raionului Briceni. Gnatiuc a activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Gnatiuc a fost vizat anterior într-o hotărâre a Curții de Conturi. Jurnaliștii de la Moldova Curată au scris că, pe când era șef al Vămii Briceni, el s-ar fi făcut responsabil de neîncasări la bugetul de stat. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din decembrie 2017, se arată că Mihail Gnatiuc a contribuit cu o sumă de 15.000 de lei la formarea bugetului PDM în 2016.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, candidatul PDM indică venituri în mărime de circa 426 de mii de lei din salariul său și al soției, precum și pensii în mărime de 167 de mii de lei. Alte 90 de mii au intrat în bugetul familiei Gnatiuc sub formă de ajutor material din partea Consiliului Raional Briceni. În bancă el păstrează aproximativ 156 de mii de lei și aproape două mii de euro. Gnatiuc a mai trecut pe hârtie un teren intravilan de 12 ari, o casă cu suprafața de 166 de metri pătrați, două apartamente, două garaje și o construcție de 82,3 metri pătrați.

Zinaida Greceanîi. Foto: socialistii.md

A doua în lista candidaților la funcția de parlamentar în circumscripția Briceni este președinta Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova și lideră a PSRM, Greceanîi s-a remarcat printr-o ascensiune fulminantă pe scara ierarhiilor publice: în structurile de stat a intrat în calitate de specialistă în finanțe și a avansat repede până la funcția de șefă a Cabinetului de Miniștri. A fost, timp de doi ani, viceministră a Finanţelor în guvernele Braghiș și Tarlev, iar în februarie 2002, fiind promovată de Partidul Comuniștilor, preia conducerea ministerului, funcție în care se va afla în două mandate până în 2008.

Din octombrie 2005, Zinaida Greceanîi cumulează și funcția de prim-viceprim-ministru în Guvernul Tarlev II. În martie 2008, devine prim-ministru, fiind prima femeie-premier din istoria Republicii Moldova. Cabinetul de Miniștri condus de Greceanîi și-a dat demisia la 4 mai 2009, iar la 3 iunie 2009 ea a fost din nou nominalizată pentru postul de prim-ministru.

Activitatea Zinaidei Greceanîi în funcţia de prim-ministru, în anii 2008 şi 2009, a fost marcată de intransparenţă și administrare defectuoasă a banilor publici, implicare în scheme frauduloase cu energie electrică și favorizarea unor agenţi economici. Ea se face vinovată de cel puțin două dosare pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Din postura de conducător, Greceanîi a amenințat, la 7 aprilie 2009, că vor fi utilizate armele împotriva tinerilor ieșiți la un protest antiguvernamental.

În 2008 şi 2009, Guvernul condus de Greceanîi a secretizat ilegal mai multe hotărâri privind alocarea banilor publici, care nu constituiau secret de stat. Cele mai multe hotărâri secretizate prevedeau alocarea unor sume de bani din Fondul de rezervă al Guvernului. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată în 2009, arăta că prin alocările din Fondul de rezervă al Guvernului au fost favorizate, între altele, primările conduse de comuniști, reprezentanți ai partidului care a promovat-o atunci pe Zinaida Grecianîi. Și Curtea de Conturi a menționat în rapoartele sale din 2007-2009 că resursele din Fondul de rezervă sunt cheltuite defectuos. Despre alte „pete” din cariera candidate PSRM citiți într-un amplu articol realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Vasilii Petrașișin. Foto: Facebook.com

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Zinaida Greceanîi a trecut venituri de 283.000 de lei din salariul de deputat, alte 344. 000 din alocații, pensii și indemnizații, un teren intravilan și un lot agricol de 2,4 hectare, o casă de locuit de 273 de metri pătrați, evaluată la 1,1 milioane de lei, precum și două autoturisme, dintre care unul - în folosință.

Vasilii Petrașișin, numărul trei în buletinul de vot în circumscripția Briceni, este președintele Organizației Teritoriale a Partidului Șor, din această localitate. A fondat și administrează companiile Firma Nord SRL și Întreprinderea Individuală Vasile Petrașișin, cu activități în domeniul comerțului. 

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Petrașișin nu indică niciun salariu, ci doar suma de 12 mii de lei, obținută de soția sa din activitatea de reprezentant al statului în societăți comerciale, precum și pensia sa și a soției, în sumă totală de 173 de mii de lei.

Anatolie Creciun. Foto: alegeri.md

La capitolul bunuri imobile, candidatul Partidului Șor la Briceni a indicat un teren agricol și două loturi intravilane, un apartament și un spațiu comercial de 109 metri pătrați. Acesta mai are un autoturism a cărui marcă nu o indică, iar la bancă depozitează patru mii de euro.

Anatolie Creciun, primul secretar al Comitetului raional Briceni al Partidului Comuniștilor, va lupta pentru fotoliul de deputat în circumscripția nr. 1 de pe poziția a patra.

Pentru ultimii doi ani, Creciun a raportat încasări în mărime de 171 de mii de lei din salariu, pensii și indemnizații. El a mai declarat două terenuri extravilane și trei agricole, o casă de locuit și un automobil de model Toyota Camry, cumpărat în 2017 cu 70 de mii de lei.

Vladimir Scutari. Foto: alegeri.md

Ultimul în buletinul de vot în circumscripția nr. 1 se poziționează candidatul din partea blocului electoral ACUM, Vladimir Scutari. Acesta este președintele Organizației teritoriale Briceni a Platformei Demnitate și Adevăr.

Unicul venit din ultimii doi ani, indicat de Scutari în declarația de avere prezentată la CEC, constituie 31 de mii de lei - din pensia sa și cea a soției. Candidatul ACUM mai declară un teren agricol, o casă de locuit primită drept donație, precum și un tractor, cumpărat în 2016 cu 100.000 de lei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
04/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii