Circumscripția nr. 3, Edineț: Cine sunt și ce averi au declarat cei 9 concurenți electorali ce vor să ajungă în Parlament

Mariana Colun
04/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 3, Edineț, în cursa electorală s-au înscris tocmai nouă candidați. Primul în buletinul de vot este democratul Oleg Sîrbu, urmat de reprezentantul PSRM, Nicolai Melnic, candidatul Partidului Șor, Ghenadie Panciuc și reprezentanta Partidului Nostru, Elena Panuș. Sub numărul cinci se regăsește comunistul Alexandr Zui, urmat în buletinul de vot de Dinu Plîngău, candidat al blocului electoral ACUM. Ultimii trei concurenți înscriși în cursa pentru fotoliul de deputat în această circumscripție sunt independenții Anatolie Vengher, Alexandru Brenici și Marin Livadaru.

Oleg Sîrbu. Foto: CIJM

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 3 este candidatul PDM, milionarul şi latifundiarul Oleg Sîrbu, deputat în parlamentul Republicii Moldova. Doar anul trecut acesta a achiziţionat câteva zeci de terenuri pe lângă cele 400 pe care le deţinea. De când este deputat, firmele lui Sîrbu au obţinut sute de contracte cu instituţiile statului. Oleg Sîrbu este membru al Partidului Democrat din anul 2007, iar din martie 2015 deține funcția de președinte al Organizației teritoriale Edineț a PDM. Primul mandat de deputat l-a obţinut în 2009, continuând să se afle în această postură şi între 2011-2014. Până a accede în Parlament a ocupat mai multe poziții de conducere în sectorul privat.

În ianuarie 2016, portalul Anticoruptie.md a scris că două dintre cele nouă firme pe care le deține deputatul au fost furnizoare constante de produse alimentare și combustibil pentru trei internate psihoneurologice din nordul țării, toate fiind gestionate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, care a fost condus, în anii 2013-2015, de un reprezentant PDM din care face parte şi Oleg Sîrbu. 

În luna martie 2018, Ziarul de Gardă scria că Oleg Sîrbu face acte de caritate politică folosind ajutoare umanitare oferite gratuit de o fundație din Olanda pentru copiii din R. Moldova. Ziarul de Gardă a scris despre donația făcută grădiniței din s. Hăncăuți, raionul Edineț, cu trimitere la o postare a deputatului din 26 februarie, în care apar fotografii cum alesul poporului și colegii săi cară cutii cu daruri pentru copiii din sat. Pachetele umanitare au ajuns în R. Moldova la început de 2018, fiind oferite de Fundația olandeză „Edukans” unei alte fundații din R. Moldova – Misiunea „Micul Samaritean”. Mai multe detalii despre „păcatele” lui Oleg Sîrbu, citiți într-un articol amplu realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

În declaraţia depusă la CEC (pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 27 decembrie 2018) în calitate de candidat electoral, Sîrbu a indicat un venit cumulativ de 312 mii de lei din salariul de deputat şi 64 de mii de lei, salariul soţiei, care este angajată la Vlados Com, una dintre companiile familiei. În această perioadă, în bugetul familiei au intrat dividente de 6,6 milioane de la Gloria Qvarc. În declaraţie este trecut şi un profit de 4.650 de lei de la vânzarea Întreprinderii pentru colectarea cerealelor din satul Rediul Mare. Totodată, familia Sîrbu a mai avut, între 2017 și 2018, un venit de 660 mii de lei de la arenda Bazei de transport auto nr. 12 din Edineţ. În declaraţie sunt indicate peste 70 de terenuri agricole, dintre care 48 au fost achiziţionate pe parcursul anului trecut, o casă de locuit, două apartamente și nouă autoturisme, dintre care două microbuze, șase autobuze și un automobil de model Mercedes, în dreptul cărora sunt trecute sume simbolice între 3.500 și 35.000 de lei. În 2016 Sîrbu a contractat un credit în valoare de jumătate de milion de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2021, cu o rată a dobânzii de 7,52%.

Nicolai Melnic. Foto: socialistii.md

Nicolai Melnic, viceprimar în satul Cupcini, este candidatul PSRM la funcția de deputat în circumscripția Edineț și se regăsește în buletinul de vot pe poziția a doua. Președinte al organizației teritoriale PSRM în Edineț, Melnic este ales în Consiliul local Cupcini în urma scrutinului din iunie 2015. Între 2002 și 2007, a lucrat pentru Societatea pe Acțiuni MDV CONSTRUCT din Edineț, iar în perioada 2007-2016 a deținut funcția de director al Casei de Cultură din or. Cupcini.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Nicolai Melnic declară venituri de 457 de mii de lei din salariu, pensie, vânzarea unei cote de pământ și darea în arendă a unui teren. Acesta mai raportează cinci terenuri extravilane și unul intravilan, o casă de locuit și două construcții. 

Ghenadie Panciuc. Foto: moldova.org

Următorul în buletinul de vot este reprezentantul Partidului Șor, Ghenadie Panciuc, director al companiei Pangar-Nord SRL, specializată în comerț. El s-a aflat pe locul 52 pe lista electorală a Mișcării Social-Politice „Ravnopravie” pentru alegerile parlamentare din 6 martie 2005. Ulterior, Panciuc s-a aflat pe locul 6 în lista electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a aceleiași formațiuni politice, care însă s-a retras din cursa electorală pe  ultima sută de metri. 

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Panciuc a raportat venituri de 126 de mii de lei din salariu și alte 91 de mii - venit din activitatea firmei, un lot agricol, o grădină și două terenuri pentru construcții, dintre care unul în folosință. Panciuc mai are în proprietate două apartamente, cu suprafața de 68,3, respectiv 651,7 metri pătrați (!), evaluat la 688 de mii de lei, precum și două automobile - un Vaz, cumpărat cu două mii de euro, și un Audi Q5, aflat în posesie. Ghenadie Panciuc are și două credite - unul de 200.000 de lei, contractat în 2013, scadent în 2023, și altul în mărime de 17 mii de dolari, contractat în 2016 pentru cinci ani.

Elena Panuș. Foto: tribuna.md

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește vicepreședinta Partidului Nostru, Elena Panuș. Ea este consilier municipal în Chişinău, filolog și manager politic. Anterior acesta a fost manager de campanie electorală. Pentru 2017-2018, Elena Panuș a declarat încasări de 29 de mii de lei din salariu și indemnizație, precum și o donație de șase mii de lire sterline. Panuș a mai trecut pe hârtie un lot pentru construcții, o casă de locuit și un automobil pe care l-ar fi procurat în 2016 cu doar zece mii de lei.

Comunistul Alexandr Zui va lupta pentru un loc în Parlament de pe poziția a cincea. Este pilot al aviației civile. A fondat și administrează două companii - Artemalux SRL și Sanăndtăz SRL. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, prezentată la CEC, Alexandr Zui a trecut veniturile în mărime de 202 mii de lei din pensii și indemnizații. El a mai declarat un teren intravilan, o casă de locuit, un apartament, două garaje și două spații comerciale, precum și un autovehicul achiziționat în 2006 cu 7.300 de euro.

Dinu Plîngău. Foto: Facebook.com

Dinu Plîngău, înaintat de blocul electoral ACUM, este următorul în buletinul de vot. Lider al organizației de tineret a partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr, Tinerii DA, Dinu Plîngău este originar din Edineț, are studii juridice, iar în prezent face studii de masterat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat. Întrucât nu are un loc de muncă, deoarece își face studiile de masterat, în declarația de avere pentru 2017-2018, depusă la Comisia Electorală Centrală, Dinu Plîngău nu raportează niciun venit, nicio locuință, niciun teren și nicio mașină. 

Anatolie Vengher candidează independent la alegerile parlamentare din 24 februarie. De profesie este silvicultor și activează la Întreprindererea pentru silvicultură Edineț. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Anatolie Vengher a raportat venituri de 279 de mii de lei din salariu, pensii și alocații, trei terenuri extravilane și unul intravilan, o casă de locuit și două construcții accesorii, patru automobile și două camioane. Anul trecut Vengher a contractat un credit în valoare de 100 de mii de lei, scadent în 2022.

Vengher este urmat în buletinul de vot de Alexandru Brenici, și el candidat independent. Brenici este medic stomatolog din Cupcini. La fel ca și Dinu Plîngău, în declarația de avere pentru ultimii doi ani, Alexandru Brenici nu a indicat niciun venit, nicio locuință, niciun teren și nicio mașină.

Marin Livadaru, independent și el, este ultimul nume de pe buletinul de vot în circumscripția nr. 3, Edineț. Marin Livadaru este administrator-antreprenor la Feira Grup SRL, specializată în activități imobiliare. El ocupă totodată și funcția de președinte interimar al Partidului Societății Progresiste. Este cunoscut și ca fondator al echipei de fotbal FC Dacia şi finanţator al FC Iskra-Stal din Râbniţa.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Livadaru nu raportează niciun venit, nicio locuință, niciun teren și nicio mașină. În schimb, acesta a trecut pe hârtie o datorie de 250 mii de euro, pe care trebuie să o întoarcă până în 2020.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
04/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii