Avocații Baroului Chișinău amenință cu grevă generală. Sunt nemulțumiți de aplicarea excesivă a aresturilor de către judecători

Anticoruptie.md
28/06/2017
Foto: bizlaw.md

Avocații Baroului Chișinău solicită Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție și Curții de Apel Chișinău să nu abuzeze de aplicarea măsurii preventive sub formă de arest, o practică excepțională, dar care este folosită excesiv de către magistrați. Dacă solicitarea va fi ignorată, apărătorii spun că vor declanșa o grevă generală manifestată prin refuzul de a participa la examinarea aplicării măsurilor preventive. 

Potrivit unui comunicat de presă semnat de Emanoil Ploșniță, decanul Baroului Chișinău, judecătorii Curții de Apel Chișinău, care au menirea să verifice legalitatea aplicării măsurilor preventive excepționale sub formă de arest sau arest la domiciliu, pe de o parte sistemic resping recursurile avocaților, iar de cealaltă parte admit sistemic recursurile procurorilor împotriva încheierilor judecătorilor de instrucție. 

„Se creează impresia că în astfel de procese rolul avocatului se reduce la simpla prezență pentru a crea aparența unui proces echitabil. Or, instituția avocaturii este unul din pilonii de bază fără de care nu este posibilă asigurarea respectării drepturilor fundamentale”, se argumentează în declarație. 

Potrivit avocatului Veaceslav Țurcan, respingerea recursurilor avocaților de către judecătorii Curții de Apel a devenit o problemă gravă. „Dorim respectarea legii. La ora actuală, recursurile avocaților  nu se admit practic niciodată. Pe cazuri penale grave, bineînțeles că persoana trebuie ținută în arest, dar pe cele mai puțin grave, după o lună sau două, nu mai este necesar arestul preventiv. La noi, însă, penitenciarul este supraîncărcat. De joi (29 iunie, n.r.) vom începe să monitorizăm Curtea de Apel în ceea ce privește practica aplicării arestului preventiv, până pe 14 iulie”, a explicat el.

Dacă nu vor observa schimbări, apărătorii spun că vor intra în grevă, manifestată prin refuzul de a participa la examinarea aplicării măsurilor preventive sub formă de arest și arest la domiciliu.

Anticoruptie.md
28/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii