Cine sunt noii directori adjuncți ai SIS

Julieta Savițchi
15/10/2015
Foto: sis.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) are trei directori adjuncți noi, numiți prin decretul președintelui Nicolae Timofti, la propunerea lui Mihai Balan, directorul instituției. Fotoliile au fost ocupate de Ruslan Munteanu, fost șef al Direcției combaterea crimelor economice din cadrul SIS și care este fratele lui Valeriu Munteanu, vicepreşedinte al PL, Alexandru Baltaga, care la fel a activat în cadrul instituției, și Alexandru Jizdan, ex-șef al Departamentului Servicii Operative din cadrul MAI. 

Valeriu Munteanu, ministru al Mediului, a declarat presei că nu a contribuit la avansarea fratelui său. „Legea prescrie foarte clar care sunt conflictele de interese. Momentul în care eu aș fi fost în subordinea lui sau dumnealui în subordinea mea, atunci ar fi vorba de un conflict de interese. Dacă oamenii sunt frați nu trebuie să lucreze absolut nicăieri?”, s-a întrebat retoric Valeriu Munteanu.

Colonelul Alexandru Jizdan şi-a început activitatea în Ministerul Afacerilor Interne în 1995. În 2009 acesta a fost decorat de către Gheorghe Papuc, ministrul de Interne de atunci, pentru că i-a îndeplinit ordinele în timpul evenimentelor din aprilie 2009. În 2010 a fost numit şef al Departamentului Servicii Operative din cadrul MAI, fiind destituit din funcţie în februarie 2013, în urma  scandalului “Pădurea Domnească”. În 2014 a participat la fondarea Asociației Veteranilor Serviciilor Operative ale Ministerului de Interne. În calitate de preşedinte al organizaţiei, Alexandru Jizdan a criticat dur reforma din MAI, inţiată de fostul ministru Dorin Recean. Recent, acesta a fost vizat în cadrul unei investigații realizate de Rise Moldova. Jurnaliștii au dezvăluit că Jizdan ar fi unul dintre apropiații lui Renato Usatîi, liderul “Partidului Nostru”, şi că ar fi fost propus la conducerea SIS de către democratul Vladimir Plahotniuc.

Alexandru Baltaga a activat în cadrul SIS în perioada în care șef al statului a fost comunistul Vladimir Voronin.

 

 

Julieta Savițchi
15/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii