Fost şef al Serviciului Vamal, vizat în raportul Kroll, preşedinte al asociaţiei de caritate care lustruieşte imaginea lui Ilan Şor

Anastasia Nani
06/09/2017
Viorel Melnic, fost şef al Serviciului Vamal. Foto: Infotag

Viorel Melnic, fost şef al Serviciului Vamal în perioada 2008-2009, dar şi ex-viceministru al Economiei în anul 2006, a devenit preşedintele Asociaţiei „Pentru Orhei”, organizaţie care, oficial, a sponsorizat în ultimii doi ani mai multe proiecte cu care se laudă edilul Orheiului, Ilan Șor. Până recent, asociaţia a fost condusă de femeia de afaceri Ilona Şor. 

Captură din registrul organizaţilor neguvernamentale

Viorel Melnic a preluat conducerea organizaţiei la 18 august 2017, iar mandatul acestuia urmează să expire peste trei ani. În cadrul unui interviu pentru portalul Deschide.md, Igor Grigoriev, fost director al Agenţiei Proprietăţi Publice, care s-a ocupat de campania electorală a lui Ilan Şor, declara, între altele, că Viorel Melnic a plecat de la Serviciul Vamal la holdingul familiei Şor.  

Numele lui Viorel Melnic a apărut şi în raportul companiei Kroll, care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Melnic este vizat drept posibil complice la „Jaful secolului”, în calitate de acționar și președinte al consiliului de administrație al Unibank. El a declarat, însă, pentru Rise Moldova, că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”. 

Tot Rise Moldova relata în martie 2017 că, la începutul acestui an, Ilan Șor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Federația Rusă deținută de afaceriști originari din Chișinău. În afacerea inițiată acum câțiva ani, Șor s-a asociat cu Viorel Melnic și cu fiica unui fost deputat kârgâz.

Asociaţia „Pentru Orhei” a fost înregistrată în august 2015, la foarte scurt timp după ce omul de afaceri Ilan Şor a devenit primar la Orhei. Iniţial, organizaţia a fost condusă de Maria Albot, angajata Dufremol, companie afiliată lui Ilan Șor și administrată de Ilona Șor. Peste un an, femeia de afaceri a fost aleasă președinta organizației. 

Despre faptul că asociația urma să devină instituție-finanţatoare a realizării promisiunilor sale electorale anunţa chiar businessmanul în cadrul unei şedinţe a Consiliului orăşenesc Orhei. Astfel, de la lansarea organizaţiei, site-ul oficial al Primăriei Orhei a devenit una dintre principalele surse de informare şi promovare a activităţilor asociaţiei. 

La alegerile prezidenţiale din 2016, Asociaţia „Pentru Orhei” a servit drept platformă pentru promovarea Innei Popenco care candida din partea Partidului Şor. Candidata la funcţia de şef al statului a fost exclusă însă din cursă după ce, cu 12 zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, a participat la împărţirea unor carduri cu care beneficiarii puteau cumpăra produse mai ieftine la un magazin social ce urma să fie deschis în sectorul Râşcani al Capitalei. Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia „Pentru Orhei” înainte de demararea campaniei electorale. Confecţionarea cardurilor a costat circa 25.000 de lei, sumă achitată de SRL Magazine sociale. Potrivit datelor de la Camera Înregistrarii de Stat, firma a fost fondată de Asociaţia „Pentru Orhei” şi înregistrată la 10 octombrie 2016, în plină campanile electorală. 

Detalii în ancheta Centrului de Investigaţii Jurnalistice „De ce Plahotniuc, Dodon, Şor şi Usatîi pompează milioane în acţiuni de caritate

Anastasia Nani
06/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii