Judecătorii Nina Cernat și Ion Muruianu s-au plâns la CEDO

Anastasia Nani
17/08/2015
Nina Cernat este de câţiva ani judecătoare la Curtea de Apel Chişinău // Foto: Adevarul.md

Nina Cernat și Ion Muruianu, ambii magistrați la Curtea de Apel Chișinău, s-au plâns la CEDO după ce acum trei ani au fost transferați la această instanță prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii au activat până atunci la Curtea Supremă de Justiție. Foștii colegi ai celor doi au respins însă cererile prin care magistrații au cerut anularea deciziei privind transferul lor la o instanță inferioară.

Nina Cernat a depus cererea la Înalta Curte în iunie 2013 invocând că dosarul său nu a fost judecat în mod echitabil. Ion Muruianu a depus plângerea peste un an, în iulie 2014. Potrivit unui răspuns oferit portalului Anticorupție de către reprezentanții Grefei Curții Europene, reclamantul a invocat că i-a fost încălcat dreptul la judecarea cauzei sale de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, dreptul la respectarea vieții private, dreptul la un recurs efectiv și interzicerea discriminării. Cele două cauze nu au fost comunicate deocamdată Guvernului Republicii Moldova.

La sfârșitul anului 2012, pe lângă Nina Cernat și Ion Muruianu, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au obligat alți cinci judecători – Sergiu Furdui, Eugenia Fistican, Valentin Barbă, Iulia Cimpoi, Svetlana Caitaz - fie să accepte transferul la Curtea de Apel Chişinău sau la o altă instanţă inferioară, fie să plece onorabil din sistem, prezentându-şi demisia. Cu excepția lui Valentin Barbă, toţi au ales să muncească la Curtea de Apel Chişinău. Decizia a fost luată la aproape un an după ce în fruntea Curții Supreme de Justiție a venit Mihai Poalelungi.

„Se știe că a fost o comandă politică. Iată de ce m-am plâns la CEDO”, ne-a spus Nina Cernat.

Ion Muruianu care a condus CSJ din 2007 până în 2012 a calificat decizia Consiliului drept una „abuzivă, arbitrară, ilegală”. Până atunci, Parlamentul l-a demis de două ori din funcţia de președinte al instanței, pe motiv că s-ar fi implicat în politică şi că ar fi judecat mai multe cauze pe care statul le-a pierdut ulterior la CEDO. În ambele cazuri a fost restabilit de Curtea Constituţională. Judecătorul a fost în centrul unui scandal mediatic după ce i-a numit pe jurnalişti „câini turbaţi“.

Nina Cernat, fosta preşedintă a Colegiului civil şi contencios administrativ a Curţii Supreme de Justiţie, a ajuns în centrul unui scandal mediatic după publicarea unei anchete realizate în cadrul unui proiect desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice. Reporterii au dezvăluit în 2012 că judecătoarea locuieşte într-un imobil de lux din Capitală, trecut pe numele soacrei sale, o pensionară trecută de vârsta de 80 de ani. Bătrâna a cerut în instanţă despăgubiri de câteva zeci de milioane de lei de la firma ce a ridicat complexul pentru că aceasta nu a executat la timp lucrările de construcţie. Curtea de Apel Chişinău i-a acordat 25 de milioane de lei drept prejudiciu moral şi material, dar CSJ a casat hotărârea. Sesizaţi de Oleg Efrim, fostul ministru al Justiţiei, procurorii au refuzat să înceapă urmărirea penală.

Anastasia Nani
17/08/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii