Mihai Ghimpu, liderul PL: „Liberal-democraţii trebuie să rabde de dragul integrării europene”

Julieta Savițchi
03/11/2015
Foto: pl.md

PLDM trebuie să rabde, să ia exemplu de la liberali şi să participe la negocierile pentru formarea unui noi alianţe pro-europene. Îndemnul a fost făcut de Mihai Ghimpu, preşedintele PL, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chişinău.

„PLDM trebuie să ia exemplu de la Partidul Liberal. Noi am trecut prin astfel de situaţii. Au încercat să ne distrugă partidul, dar nu au putut. Ne-au luat șapte deputaţi şi am fost scoşi de la guvernare. Filat şi PLDM au fost implicaţi direct. Dar am depăşit frustările şi ne-am aşezat la masa de negocieri în numele integrării europene. Tot timpul am luptat. De dragul Alianţei eu răbdam, dar în interior luptam”, a spus Mihai Ghimpu.

Liderul PL consideră drept întemeiate acuzaţiile aduse liberal-democratului Vlad Filat de către procurorii Anticorupţie. “Dacă nu erau banii, atunci nu era nici acea tehnică scumpă de la Caravita, cu combine de 700.000 de euro. Dacă pui totul cap în cap, vedem unde sunt banii. Că n-a plouat cu bani peste Caravita sau Lăpuşna”, a declarat politicianul.

Mihai Ghimpu a mai adus acuzaţii şi în adresa Ministerului de Interne, care i-a revenit PLDM, precum că ar fi implicat în atacuri raider. „Filat a acuzat Procuratura de la tribuna Parlamentului că se fură miliarde de la Moldtelecom şi Metalferos. Concomitent cu Procuratura trebuie să se autosesizeze și Ministerul de Interne. Noi avem Poliție economică. Dacă nu a făcut-o Procuratura, de ce nu s-a autosesizat Ministerul de Interne? Poliţia este cea care face investigaţiile. Dar știți cu ce se ocupă ei? Cu raiderul, fură businessuri, deschid dosare. Și Procuratura, și Poliția economică deschid dosare oamenilor de afaceri, le iau materiale, contabilitate, computere și le țin ani”, a spus preşedintele PL.  

Mihai Ghimpu s-a arătat nemulţumit că PLDM a semnat împreună cu socialiştii iniţiativa de modificare a Constituţiei, în partea ce ţine de alegerea directă a şefului statului. „Aţi văzut cu cine au făcut alianţă? Ei au încălcat acordul de constituire a alianţei, deoarece nu au anunţat că părăsesc alianţa. În acord este scris că niciunul din noi nu are voi să voteze un proiect de lege cu alte partide decât cele din alianţă”, a adăugat Ghimpu.

Totodată, deputatul a acuzat PLDM şi de legătura cu Platforma „DA”. „Principala dovadă este că până acum Ministerul Justiţiei nu a solicitat Germaniei extrădarea fraţilor Ţopa, care se află în spatele Platformei „DA”. Fraţii Ţopa au fost condamnaţi în anul 2012. Noi ne-am adresat la Ministerul Justiţiei, dar instituția se afla sub controlul PLDM şi nu am fost auziţi. Cum a trecut Ministerul Justiţiei la PD, solicitarea de extrădare a fraţilor Ţopa a fost trimisă”, a precizat liberalul.

Julieta Savițchi
03/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii