Mihai Poalelungi, propus cu scandal preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie

Victoria Dodon
09/02/2016
Mihai Poalelungi, președintele CSJ. Foto: CIJM

După patru ani, Consiliul Superior al Magistraturii îl propune din nou pe Mihai Poalelungi Parlamentului la şefia Curţii Supreme de Justiţie, actualul preşedinte al instanţei fiind singurul care s-a înscris în cursa pentru această funcţie. Decizia a fost luată la şedinţa CSM de marţi, 9 februarie. Nouă membri ai Consiliului au votat pro şi doar Tatiana Răducanu s-a expus împotrivă. Judecătorul Dumitru Visternicean nu a participat la deliberări. Realegerea lui Mihai Poalelungi la CSM a avut loc pe fundalul protestelor din incinta instituţiei, dar şi a nemulţumirilor societăţii civile din ultimele luni faţă de reformele promovate de preşedintele CSJ. 

Alegerea preşedintelui CSJ s-a desfăşurat cu scandal şi proteste la sediul Consiliului Superior al Magistraturii. De dimineaţă, zeci de poliţişti au format un cordon viu la intrarea în CSM, blocând astfel accesul câtorva zeci de protestatari la şedinţa în cadrul căreia urma să fie discutată candidatura lui Poalelungi. Printre aceştia s-au numărat lideri şi simpatizanţi ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, precum şi membri ai formaţiunii Partidul Nostru. Preşedintele CSJ a fost huiduit de mulţime, fiind etichetat omul controversatului Vlad Plahotniuc. După o pauză de câteva ore, membrii CSM au revenit în şedinţă şi l-au votat pe Mihai Poalelungi. „Micu (Victor Micu, preşedintele CSM - n.r.) eşti un gunoi!”, „Jos hunta!”, „Poalelungi nu uita puşcăria e casa ta!” au scandat protestatarii prezenţi la pronunţarea deciziei.   

"De când am venit aici s-a pornit o defaimare dirijată a mea, a unor judecători, dar şi a sistemului în întregime", a declarat preşedintele CSJ la şedinţa CSM. 

Candidatura lui Mihai Poalelungi urmează să fie discutată şi la Parlament. Potrivit procedurii, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie sunt numiţi în funcţie de Legislativ, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data înregistrării propunerii.

În context, ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit se întreba într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei dacă anume aşa ar arăta o veritabilă reformă a Sectorului Justiţiei. "Ce se întâmplă la Consiliul Superior al Magistraturii? Un singur candidat? Aşa ar trebui să arate reforma Justiţiei?", se arată în postarea reprezentanţei Statelor Unite la Chişinău, care sprijină reforma Justiţiei în ţara noastră de mai mulţi ani. 

#AmbPettit: What’s happening at the Supreme Court of Magistrates? A single inside candidate? Is this what judicial sector reform is supposed to look like?

Posted by U.S. Embassy Moldova on 9 Februarie 2016

Mihai Poalelungi se află în fruntea CSJ din februarie 2012. Magistratul și-a înaintat candidatura, deși acum câteva luni declara în cadrul unui interviu pentru portalul Anticoruptie.md că nu este sigur că-și dorește din nou această funcție. "Nu sunt sigur dacă îmi doresc un nou mandat la Curtea Supremă de Justiţie. Voi vedea", ne-a spus Mihai Poalelungi în septembrie 2015. 

De mai multe luni, președintele CSJ este în conflict cu societatea civilă după ce Centrul de Reformă în Sistemul Judecătoresc, pe care Mihai Poalelungi îl conduce, a propus un pachet de inițiative legislative care, potrivit experților, ar da peste cap mersul reformei în Justiție. O serie de recomandări din lista celor 17 se conţin şi în teza de doctor habilitat a preşedintelui CSJ

Victoria Dodon
09/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii