„Nu răspunde mama pentru mine”. Primele declarații ale inspectorului vamal Diana Cazacu, fiica fostei deputate PAS Victoria Cazacu, despre dosarul pentru mită la Aeroportul Internațional Chișinău

Tatiana Gherța
09/04/2024
captura video. Diana Cazacu

Inspectorul vamal Diana Cazacu, fiica fostei deputate PAS Victoria Cazacu, care are statut de bănuit într-o cauză penală pentru corupere pasivă la Aeroportul Internațional Chișinău, a spus, marți, în cadrul unui briefing de presă, că „a fost implicată într-un scandal de ordin politic, artificial, care are la bază frustrări ale unor oameni”.

Diana Cazacu a spus că și-a îndeplinit corect misiunea în cei peste zece ani de activitate și că mama ei nu s-a implicat niciodată în munca ei. Mai mult, inspectorul vamal a făcut apel la conducerea statului să respecte prevederile Constituției și prezumția de nevinovăție. 

Inspectorul vamal a declarat că a intrat fără voia sa „într-un scandal artificial, care are la bază frustrări ale unor oameni”. Potrivit ei, nu există probe suficiente pentru a-i fi înaintat în dosar statutul de învinuit, iar acum, fiind cercetată în stare de libertate în calitate de bănuit, afirmă că va demonstra în instanță că este „corectă și curată în fața legii”.

Ea susține că „scandalul artificial” își are începutul în toamna lui 2023, când fostul director al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, spune despre potențiala candidatură a ei la funcția de șef al Postului Vamal  Aeroportul Internațional Chișinău.

„În scurt timp, actualul meu șef de post a început să le spună colegilor mei că eu aș pretinde la funcția sa. Atunci am simțit o schimbare de atitudine față de mine din partea șefului de post și intuiam că mi s-ar putea face surprize neplăcute”, a spus Diana Cazacu. „Este regretabil faptul că în urma perchezițiilor au pornit atacuri publice la adresa mea și a familiei mele, în special a deputatei Victoria Cazacu, care nu are nicio tangență cu activitatea mea nemijlocită în organele statului. Răspunderea este individuală. Eu răspund personal pentru faptele mele. Nu răspunde mama pentru mine și eu nu răspund pentru faptele pe care le face mama.”

Diana Cazacu a făcut apel la președinta Maia Sandu, la președintele Parlamentului, Igor Grosu, și la premierul Recean să respecte prevederile Constituției.  

„Doamna Maia Sandu, ne cunoaștem. Știți despre mine și rezultatele muncii mele în interesul statului, mă cunoașteți ca persoană profesionistă. Domnule Igor Grosu, știți mai bine cum am ajuns la Serviciul Vamal prin transfer de la SIS în 2022. Am crezut mereu în corectitudine, lege, stat de drept, însă sunt nevoită să dau dreptate fostei președinte a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, care spunea că avem prea multă justiție televizată. Chiar și conducerea țării lasă public să se înțeleagă că atât eu, cât și mama mea este vinovată”, a spus Cazacu. 

Igor Grosu i-a cerut mamei sale să își depună mandatul de deputat, făcând legătură cu faptul că fiica acesteia este vizată în dosarul vameșilor de la Aeroportul Internaționa Chișinău investigați pentru mită.

Inspectorul vamal și-a exprimat regretul față de faptul că Igor Talmazan „a fost nevoit să plece” din funcția de șef al Serviciului Vamal și a precizat că este gata să răspundă invitațiilor jurnaliștilor la emisiuni televizate sau radio pentru a răspunde la întrebări. 

Pe 1 aprilie curent, trei inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore și alți patru sunt cercetați în stare de libertate de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurori pentru că au pretins sistematic bani de la pasageri pentru introducerea și scoaterea ilegală din Republica Moldova a diferitor bunuri.

În aceeași zi, s-a aflat că inspectorii cercetați sunt Diana Cazacu, fiica Victoriei Cazacu, deputat PAS, Ion Mudreac - fiul lui Radu Mudreac, deputat socialist, și Constantin Brașovschi, fiul fostului deputat democrat Gheorghe Brașovschi.

La câteva zile distanță, cei trei inspectori vamali au primit mandate de arestare: Constantin Brașovschi va petrecere următoarele 30 de zile după gratii, iar ceilalți doi inspectori Mudreac și Cazacu au fost plasați în arest la domiciliu. Toți trei pledează nevinovat.

Tatiana Gherța
09/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii