Noi detalii despre perchezițiile la Aeroportul Internațional Chișinău // Trei inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore

Anticoruptie.md
01/04/2024
Foto: cna.md

Trei inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alți patru inspectori vamali sunt cercetați în stare de libertate de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurori pentru că au pretins sistematic bani de la pasageri pentru introducerea și scoaterea ilegală din Republica Moldova a diferitor bunuri.

„Inspectorii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1.000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri în/din R. Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare”, se menționează într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție.

Centrul a publicat interceptări audio cu discuția dintre doi inspectori despre banii pe care i-au primit. În aceeași secvență audio este înregistrată și discuția dintre un inspector și un pasager. Aceștia vorbesc despre sumele de bani pe care trebuie să le ofere. Mai mult, inspectorul îi spune pasagerului să pună banii într-un plic. După ce a avut loc transmiterea banilor, inspectorul îl atenționează pe pasager să nu sufle nicio vorbă întrucât l-a „ajutat cum am putut”. 


         
În această dimineață, ofițerii CNA au efectuat 16 percheziții într-o cauză penală pornită pe faptul comiterii infracțiunii de corupere pasivă şi corupere activă. Acțiunile de urmărire penală au vizat casele, birourile de serviciu și mijloacele de transport ale persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunilor – vameși și persoane fizice.

Acțiunile de urmărire penală continuă sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău. De asemenea, Serviciul Vamal a acordat suport în documentarea cazului.

Anticoruptie.md
01/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii