Trecutul și dosarele părinților vameșilor reținuți la Aeroportul Internațional Chișinău

Ilie Gulca
01/04/2024

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dezvăluit marți că unul dintre angajații Serviciului Vamal reținuți în urma perchezițiilor efectuate de Centrul Național Anticorupție la Aeroportul Internațional Chișinău este fiica deputatei PAS Victoria Cazacu. Ulterior, canalul de Telegram, „Observatorul”, a publicat numele a trei inspectori vamali reținuți în urma descinderilor: Diana Cazacu, fiica Victoriei Cazacu, deputat PAS, Ion Mudreac - fiul lui Radu Mudreac, deputat socialist, și Constantin Brașovschi, fiul fostului deputat democrat Gheorghe Brașovschi.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a solicitat demisia deputatei Victoria Cazacu pentru că fiica acesteia este vizată în dosarul deschis pentru luare de mită. „Fracțiunea parlamentară a PAS va întreprinde toate măsurile pentru excluderea deputatei din organele parlamentare și din fracțiune”, a spus speakerul legislativului.

Parlamentara Victoria Cazacu este președintă interimară a Organizației Teritoriale Ocnița PAS. Ea a fost în perioada 2014–2020 șefă a Serviciului asistență psihopedagogică în același raion, iar între 2010 și 2014 a ocupat postul de șefă a Direcției învățământ a Consiliului Raional Ocnița.

În cazul celorlalți doi vameși Ion Mudreac și Constantin Brașovschim, Serviciul Vamal a refuzat să le confirme identitatea, motivând că „organul de urmărire penală desfășoară acțiunile acțiunile procesual-penale”. La rândul său, serviciul de presă al Centrului Național Anticorupție a refuzat să confirme identitatea persoanelor reținute.   

Totuși pe site-ul Autorității Naționale de Integritate sunt declarațiile inspectorilor vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău Ion Mudreac și Constantin Brașovschi, fapt ce confirmă că aceste persoane sunt angajate ale Postului Vamal de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ion Mudreac este inspector principal în cadrul Serviciului Vamal la Aeroport Internațional Chișinău, Serviciul persoane fizice. Pentru 2023, el a trecut în declarația de avere un venit în valoare de 234.800 de lei obținut din salariu. El a mai indicat două apartamente – unul asupra căruia are drept de proprietate, iar celălalt dobândit prin abitație.

Tatăl lui Ion Mudreac, deputatul socialist Radu Mudreac, este cercetat într-un dosar deschis pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari. În martie 2021, Autoritatea Națională de Integritate l-a denunțat pe deputatul socialist la Procuratura Generală pentru îmbogățire ilicită și spălarea banilor.

În urma unui control, inspectorul de integritate a stabilit o diferență vădită în mărime de peste 4.500.000 de lei între averea dobândită și veniturile realizate de către deputat și familia sa în perioada decembrie 2014–august 2016. Această sumă – 4.500.000 de lei – a fost identificată de către inspectorul de integritate în conturile bancare deschise pe firma familiei administrată de către Maia Mudreac, soția parlamentarului, unde acesta avea calitatea de fondator.

Constantin Brașovschi este inspector superior în cadrul postului vamal Aeroport Internațional Chișinău. Constantin Brașovschi a declarat pentru anul 2022 un venit în valoare de 176.916 de lei obținut din salariu. El a mai indicat două autoturisme Peugeot.

Constantin Brașovschi este fiul fostului deputat democrat Gheorghe Brașovschi. În februarie 2020, aceasta s-a alăturat grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, finul de cununie al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. În noiembrie 2020, s-a retras din PRO Moldova și s-a alăturat Platformei „Pentru Moldova”.

Luni dimineață, trei inspectori vamali au fost reținuți, pentru 72 de ore și alți patru sunt cercetați în stare de libertate de ofițerii Centrului Național Anticorupție  și procurori pentru că au pretins sistematic bani de la pasageri pentru introducerea și scoaterea ilegală din Republica Moldova a diferitor bunuri.

„Inspectorii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1.000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri în/din R. Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare”, se menționează într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție.

 

Ilie Gulca
01/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii