DOC// Socialistul Radu Mudreac și imunitatea pierdută. Ce a decis Curtea de Apel

Viorica Mija
08/03/2024
Colaj CIJM

Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din mai 2023, prin care socialistului Radu Mudreac, cercetat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari, i-a fost refuzată plângerea împotriva Parlamentului Republicii Moldova. Mudreac a acționat în instanță Legislativul, după ce, în aprilie 2022, instituția a acceptat demersul procurorului general interimar de ridicare a imunității sale.

Pe 21 aprilie 2022, deputații au aprobat, cu 56 de voturi, ridicarea imunității parlamentare a deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac, la cererea fostului pocuror general interimar, Dumitru Robu. După ce proiectul a fost supus votului, deputații Blocului Comuniștilor și Spocialistilor au blocat tribuna Parlamentului strigând: „Rușine!”.

Înainte de votul în plen, Radu Mudreac a fost transportat de o ambulanță la spital, acuzând dureri de inimă. Colegii lui Mudreac au declarat că acesta a suportat două intrevenţii chirurgicale pe cord şi era programat pentru a treia intervenţie.

Tot în aceeși zi, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurorii au deskins cu percheziţii în biroul de serviciu din Parlament, precum şi la mai multe adrese afiliate deputatului socialist Radu Mudreac. Percheziţiile s-au desfășurat în dosarul penal intentat palamentarului pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Oamenii legii au început percheziţiile la scurt timp după ce majoritatea parlamentară a dat curs demersului procurorului general interimar.

În martie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) l-a denunțat pe deputatul socialist la Procuratura Generală pentru îmbogățire ilicită și spălarea banilor.

În urma unui control, inspectorul de integritate a stabilit o diferență vădită în mărime de peste 4.500.000 de lei între averea dobândită și veniturile realizate de către deputat și familia sa în perioada decembrie 2014–august 2016.

Această sumă – 4.500.000 de lei – a fost identificată de către inspectorul de integritate în conturile bancare deschise pe firma familiei administrată de către Maia Mudreac, soția parlamentarului, unde acesta avea calitatea de fondator.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, socialistul a menționat că firma respectivă a încheiat contracte de împrumut cu diverse persoane fizice prin care a contractat împrumuturi financiare în valoare de peste 4.790.000 de lei pentru construcția unui spațiu comercial în centrul capitalei.

Comisia Națională de Integritate (CNI), predecesoarea ANI, semnalase că familia deputatului efectuase, doar în 2014, tranzacții ce depășeau de 19 de ori veniturile familiei sale.

 

Viorica Mija
08/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii