Procuratura a decis neînceperea urmăririi penale în cazul jurnalistei Centrului de Investigaţii Jurnalistice

Anticoruptie.md
25/01/2017

Procuratura a decis neînceperea urmăririi penale în cazul jurnalistei Mariana Raţă de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, vizată într-un proces penal iniţiat în urma unei sesizări depuse de Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, pe motiv că i-ar fi fost accesate datele personale. Informaţia ne-a fost confirmată de procurorul Gheorghe Graur, din cadrul Procuraturii municipiului Chişinău, care s-a ocupat de caz, după ce ştirea a fost difuzată de portalul Realitatea.md

Omul legii susţine că a luat decizia miercuri, 25 ianuarie, precizând că ne va oferi ordonanţa la sfârşitul acestei săptămâni. „Documentul nu prevede alte sancţiuni”, a precizat Gheorghe Graur.

„Deși Vladimir Botnari a depus plângere solicitând Procuraturii pornirea urmăririi penale în privința Marianei Raţă pentru comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 177 Cod Penal, care stabileşte răspundere penală pentru încălcarea inviolabilității vieții personale, era clar din start, fără ca jurnalista să fie citată şi chestionată, că nu existau elemente constitutive ale acestei componențe de infracțiune. Acest lucru este evident la o simplă citire a articolului jurnalistic în care nici nu se conţine informație despre viața personală ce ar constitui secret personal sau familial al altei persoane. Astfel, dacă în ştire nu se conține vreo informație atribuită prin lege la categoria secretului personal sau familial, rezultă că această informație nu a fost răspândită ilegal”, a comentat Valeriu Pleşca, avocatul Marianei Raţă. 

Apărătorul subliniază că datele folosite în articol sunt publice, dată fiind funcția anterioară a lui Vladimir Botnari, dar și faptele în care a fost implicat. „Noutatea din articol este angajarea fostului comisar într-o instituție de stat. Prin urmare, având în vedere prevederile articolului 10 al Legii privind protecția datelor cu caracter personal jurnalista nu a încălcat nici această lege, expunând informația în limitele dreptului la libertatea de exprimare, garantat prin articolul 10 CEDO. Să vedem dacă ordonanţa va fi contestată", a mai spus defensorul.  

Reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că acest caz demonstrează reticenţa autorităţilor faţă de jurnalismul de investigaţie şi că este un argument în plus că există probleme legate de Legea privind protecţia datelor cu caracter personal. „Constatăm că jurnaliştii reclamă această problemă de acces la informaţie. Ar trebui să intervenim în această lege, să fie perfecţionată astfel încât prin prevederile care se referă implicit la libertatea de exprimare să nu îngreuneze munca jurnaliştilor”, a propus Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent. 

„Am văzut cazul Marianei Raţă în contextul ultimelor tentative de intimidare a jurnaliştilor de investigaţie, care fac anchete bine documentate. Avem şi pseudo jurnalişti de investigaţie care efectuează anchete la comandă şi care nu se confruntă cu asemenea probleme”, a menţionat, între altele, Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Articolul care l-a nemulţumit pe Vladimir Botnari se referă la numirea în funcția de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom a ex-comisarului, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Contactat de portalul Anticoruptie.md, Vladimir Botnari a confirmat atunci că este angajat la Moldtelecom, dar a refuzat să ne ofere detalii despre funcția deținută. Pentru a afla detalii despre condițiile în care a fost angajat la companie și care sunt atribuțiile  de serviciu ale lui Botnari, reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice a depus, în decembrie 2016, o cerere oficială în adresa Moldtelecom, la care până în prezent nu am primit răspuns. 

Anticoruptie.md
25/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii