Procuratura Generală, anunţată despre pornirea unei anchete în SUA privind furtul miliardului. Ce spune procurorul general interimar

Anticoruptie.md
24/07/2016
Foto: CIJM

Compania Frontier Solutions i-ar fi expediat joi, 21 iulie, procurorului general interimar Eduard Harunjen şi Adrianei Beţişor de la Procuratura Anticorupţie o scrisoare în care, între altele, anunţă despre inițierea unei investigații în SUA privind furtul miliardului din sistemul bancar din Republica Moldova, scrie portalul Agora.md care a intrat în posesia documentului. Eduard Harunjen susţine că nu cunoaşte despre demararea unei anchete în SUA, dar presupune că investigaţiile ar fi fost pornite după ce procurorii de la Chişinău au expediat anul trecut o comisie rogatorie. 

Potrivit scrisorii, firma îl reprezintă pe Mihail Gofman, fost şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, în ceea ce ţine de colaborarea acestuia cu oficialii din structurile de drept şi Departamentul de Justiţie al SUA. „Domnul Gofman are statut de martor într-o anchetă în desfăşurare, pornită în SUA, privind furtul unui miliard de dolari din băncile din Moldova”, se arată în scrisoarea Frontier Solutions prin care autorităţile de la Chişinău sunt rugate să asigure protecţia lui Mihail Gofman. 

Eduard Harunjen susţine că nu cunoaşte despre o anchetă demarată în SUA. „N-am fost informaţi deocamdată despre pornirea unei anchete. Noi, de fapt, avem o cooperare cu serviciile din SUA privind fraudele bancare. Am trimis comisie rogatorie, am făcut mai multe şedinţe de lucru comune. Intuiesc că ancheta ar fi putut fi pornită în baza comisiei rogatorii ce a fost expediată încă anul trecut. Autorităţile din mai multe state, atunci când primesc o comisie rogatorie şi sunt rugaţi să facă nişte acţiuni, iniţiază o anchetă proprie pentru că doar aşa pot să purceadă la ridicări de documente, audieri etc”, ne-a declarat procurorul general interimar. 

Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, care anterior a făcut mai multe dezvăluiri despre fraudele bancare, a scris pe reţeaua de socializare Facebook că scrisoarea urma să fie făcută publică luni, 25 iulie. „După ce a fost recepționată scrisoarea de către Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală, au fost lansate un șir de provocări inclusiv cu aducerea silită la Procuratura Anticorupție a lui Mihail Gofman”, susţinea Sergiu Sagaidac acum două zile, într-o altă postare. 

Între timp, şi publicaţia „Huffington Post” a abordat subiectul fraudelor bancare din Republica Moldova. „O mare parte din rezervele Băncii Naționale ale Moldovei, care au fost folosite pentru a sprijini băncile comerciale au venit în proporţie de 1 miliard de dolari - o singură tranşă - de la Fondul Monetar Internaţional. Acum, pentru a umple gaura în Banca Naţională, au crescut taxele şi au fost propuse emisiuni de obligațiuni, în loc ca vinovaţii să repatrieze prada”, se arată în articol. 

 

 

Anticoruptie.md
24/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii