Reprezentanții Judecătoriei Buiucani explică de ce au decis să publice hotărârea motivată în dosarul Filat

Anticoruptie.md
11/08/2016
Foto: CIJM

Magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei au decis să publice pe pagina a web a instituției hotărârea motivată în dosarul ex-premierului liberal-democrat Vlad Filat, acuzat de acte de corupție, după ce documentul a fost depersonalizat, iar datele cu caracter personal au fost ascunse. Informația a fost comunicată portalului Anticoruptie.md de Svetlana Rudei, șefa Direcției generalizare și sistematizare a practicii judiciare din cadrul instanţei.

Decizia va fi plasată integral, după ce judecătorul în calculatorul căruia este stocată va reveni din concediu. „Pentru că hotărârea e foarte mare, a apărut o defecțiune tehnică și nu se văd toate paginile. De fapt, ea din start a fost plasată integral, dar se văd doar 24 de pagini. Acum nu putem face corectare, deoarece judecătorul Niculcea, în calculatorul căruia este stocată decizia, este în concediu, iar dosarul este la Curtea de Apel”, a precizat Svetlana Rudei.

Deocamdată, nici procurorii, nici avocaţii nu au comentat publicarea celor 24 de pagini din hotărâre. Adriana Beţişor, procurorul Anticorupţie care a instrumentat dosarul, a refuzat să ne ofere un comentariu invocând că este ocupată. Ziarul de Gardă a încercat să ia legătura cu avocatul Igor Popa, dar apărătorul s-ar afla peste hotare. Nici magistrata Galina Moscalciuc, președinta completului de judecată care a examinat dosarul fostului premier, nu a fost de găsit pentru a comenta publicarea deciziei, aceasta aflându-se în concediu. 

Anterior, judecătoarea a decis că documentul va fi publicat doar după ce și Curtea de Apel Chișinău se va pronunţa în cazul politicianului condamnat la nouă ani de închisoare. 

Ex-premierul Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Shor. Potrivit documentului, împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge l-au făcut pe primarul de la Orhei să apeleze la Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată. Ulterior, Vlad Filat ar fi pretins un million de dolari pentru a-i permite comerţul fără taxe cu petrol în zona vamală a Republicii Moldova. Iniţial i-a achitat jumătate de million, restul urmând s-o facă după ce liberal-democratul avea să-şi onoreze promisiunea. Shor a mai arătat în denunţul său că Filat i-ar fi propus să-i răscumpere creditele de la Banca de Economii în sumă de un mililiard de lei pentru a-i rezolva problemele cu vama şi staţiile peco. Deşi fostul premier nu şi-a onorat promisiunea, el nu i-a restituit banii omului de afaceri. Primarul orașului Orhei a mai declarat că ultima dată, la 10 octombrie 2015, i-a dat lui Filat 20 de milioane de lei „pentru necesităţile partidului” chiar la sediul PLDM, de pe strada Bucureşti din Capitală. 

Anticoruptie.md
11/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii