Hotărârea motivată în dosarul Filat va rămâne secretă până se va pronunța și Curtea de Apel Chișinău

Anticoruptie.md
01/07/2016
Foto: zdg.md, Ghenadie Brega

Magistrata Galina Moscalciuc, președinta completului de judecată care a examinat dosarul fostului premier Vlad Filat, a decis să nu publice pe pagina de web a Judecătoriei sectorului Buiucani hotărârea motivată în acest caz.

Contactat de Anticoruptie.md, serviciul de presă al Judecătoriei ne-a comunicat că magistrații au hotărât ca decizia motivată să fie făcută publică doar după ce și Curtea de Apel Chișinău își va da verdictul pe dosar. Vineri, 1 iulie, Galina Moscalciuc le-a transmis hotărârea motivată avocaților și procurorului Adriana Bețișor. Sentința are 271 de pagini.

„Nu cred că hotărârea motivată va fi făcută publică așa cum nu a fost publicată nici sentința motivată în dosarul lui Ion Rusu (nașul lui Vlad Filat - n.r.), care de asemenea a fost judecat în ședință închisă, până nu s-a pronunțat Curtea de Apel”, a declarat Adriana Bețișor după ce a primit decizia motivată a judecătorilor.

Igor Popa, unul dintre avocații lui Vlad Filat, a spus că, deocamdată, nu va face publică hotărârea. „Nu o putem face publică deoarece reprezintă un punct de vedere și s-ar putea crea o percepție greșită. Nu vom publica documentul până nu va fi acces la dosar”, a declarat Igor Popa în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro TV. Apărătorul a mai spus că în viitor va fi creată o pagină web pe care va publica documente din dosar, iar la momentul oportun va plasa și hotărârea motivată.

La aproape opt luni de la reținere, luni, 27 iunie, magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei au dictat sentința în dosarul ex-premierului liberal-democrat, Vlad Filat, acuzat de acte de corupție. Politicianul a fost condamnat la nouă ani de închisoare, deși pro­cu­ro­rul Anticorupție Adri­ana Beți­șor a cerut 19 ani. Totodată, instanța i-a aplicat o amendă de 60.000 de lei, l-a pri­vat de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un ter­men de cinci ani, i-a retras Ordinul Republicii cu care a fost decorat în 2013 și i-a con­fis­ca­t averea. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău. Magistrații care au examinat dosarul ex-premierului sunt Andrei Nicul­cea, Galina Mos­cal­ciuc şi Ser­giu Lazări. Nici după pronunțarea sentinței, Vlad Filat nu a fost lăsat să vorbească cu presa. „Este o sentință ilegală”, a reușit să spună fostul premier. 

Anticoruptie.md
01/07/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii