Şase candidaţi la funcţia de procuror general

Anticoruptie.md
24/10/2016
Foto: CIJM

Şase procurori s-au înscris în cursa pentru fotoliul de procuror general. Este vorba despre actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, adjuncţii procurorului general Iurie Garaba şi Igor Serbinov, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, dar şi Ruslan Caşu de la Procuratura sectorului Ciocana. 

„La ședința Consiliului Superior al Procurorilor de joi, 27 octombrie, vom decide asupra admisibilității dosarelor, vom verifica dacă aceşti candidați întrunesc condițiile de eligibilitate și vom stabili un termen în care candidații vor fi testați la testul comportamentului simulat - poligraf; se va iniția verificarea de către SIS, iar ultimul test este verificarea stării sănătății a candidaților", ne-a spus Mircea Roşioru, preşedintele CSP.

Conform noii legi, procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea președintelui Legislativului, așa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Legislativului. Modificarea urma să fie făcută după intrarea în vigoare a legii, fapt care nu s-a mai întâmplat. 

„Nu este neapărat să fie modificată Constituția. În dispozițiile finale și tranzitorii ale legii este reglementată și situația în care nu avem modificată Constituția. Respectiv, rămâne valabil ceea ce ține de autoritatea care îl numește în funcție, adică procedura rămâne aceeași - Consiliul organizează concurs public, cu toate garanțiile și prevederile legale - doar că candidatura nu se propune președintelui Republicii Moldova, ci Parlamentului, în plen”, ne-a explicat anterior Mircea Roșioru. 

Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general pe 26 februarie, în plenul Parlamentului, la o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură. Interimatul funcției până în prezent este asigurat de Eduard Harunjen. 

Anticoruptie.md
24/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii