Video // Ce legătură există între Mihail Gofman, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Ceban

Mariana Rață
13/07/2016
catură video Anatol Mătăsaru

Deși se situează pe părți opuse ale baricadei, Mihail Gofman, fost șef-adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Constantin Botnari, fost deputat din partea Partidului Democrat și om de încredere al lui Vlad Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc, fost șef interimar al Inspectoratului General de Poliție, și Veaceslav Ceban, ex-viceministru al Afacerilor Interne, par să fie vecini.

Aceștia ar locui în vecinătate, într-un cartier de lux din Durlești, municipiul Chișinău, după cum se vede dintr-o înregistrare video filmată cu drona de activistul Anatol Mătăsaru.

Casa fostului deputat Constantin Botnari

Cea mai somptuoasă este, fără dubii, casa fostului deputat democrat. Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că deşi oficial are venituri modeste, Constantin Botnari a reuşit să-şi construiască la poalele pădurii de lângă Durleşti, o locuinţă luxoasă, designul căreia aminteşte de Casa Albă de la Washington. Potrivit actelor cadastrale,  locuința, înregistrată în septembrie 2015, are suprafața de 340 de metri pătrați, iar garajul alăturat – alte 150 de metri pătrați. Pe lângă cei 21 de ari de pământ pe care este situată casa și curtea, fostul deputat a  îngrădit alți 40 de ari de pădure.

 

La câțiva metri de conacul lui Botnari, se înalță casa lui Gofman.

Casa lui Mihail Gofman, fost angajat CNA

Dată în exploatare în 2013, vila este înregistrată pe numele mamei fostului angajat CNA, Ritta Gofman. Femeia, de 69 de ani, fostă profesoară de limbă rusă, locuiește de o viață în satul Boldurești, raionul Nisporeni. Ziarul de Gardă a scris anterior că locuința cu două niveluri, cu mansardă şi cu piscină în curte, care măsoară 193,1 metri pătrați, este apreciată de experții imobiliari la prețul de aproximativ 11 milioane de lei. Gofman, care recunoaște acum că această casă îi aparține, a evitat anterior să o indice în declarațiile de avere.

Peste doar două case, pe o stradă paralelă cu cea pe care e situată casa lui Gofman, se află o altă vilă, despre care se spune că ar fi a fostului șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc. Fostul angajat al CNA a sugerat în cadrul ediției de luni a emisiunii „Interpol” că fostul șef de la IGP îi este vecin, dar susține că nu comunică între ei. 

Casa în care ar locui Gheorghe Cavcaliuc, fost șef-adjunct IPG

Casa, care potrivit datelor cadastrale măsoară 173 de metri pătrați și este situată pe un teren de șase ari, este oficial înregistrată pe numele Lidiei și a lui Valeriu Cavcaliuc. Lidia și Valeriu Cavcaliuc ar fi intrat în proprietatea locuinței în ianuarie curent. Lidia Cavcaliuc are viză de reședință într-o cameră dintr-un cămin de pe strada Albișoara din Chișinău, iar Valeriu Cavcaliuc indică o locuință din Micăuți, Strășeni, locul de baștină și al lui Gheorghe Cavcaliuc.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată în parteneriat cu Ziarului de Gardă, în perioada în care a devenit șef interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a început să-și construiască o casă în comuna. Trușeni, municipiul Chișinău, în Întovărășirea Pomicolă „Zarea Trușeni”. Imobilul se află însă aproape de Chișinău, lângă traseul Chișinău-Leușeni (șoseaua Balcani).

Gheorghe Cavcaliuc neagă însă că ar avea o locuință în vecinătatea celor ale lui Gofman și Botnari. Acesta a declarat portalului Unimedia că are doar casa din Întovărășirea Pomicolă „Zarea Trușeni”.

Casa care îi aparține mamei lui Veaceslav Ceban, ex-viceministru de Interne

Nu departe de locuințele acestor bugetari se înalță un alt conac de lux, care, potrivit vecinilor i-ar aparține lui Veaceslav Ceban, fostul viceministru al Afacerilor Interne. Casa care nu este încă înregistrată la Cadastru se întinde pe loturi de teren care măsoară împreună 11 ari, are două niveluri, o curte spațioasă cu bazin și foișor. De asemenea, după câte se vede din imaginile video, proprietarul a îngrădit și o bucată de pădure din preajmă. În baza de date de la Cadastru, terenul pe care este situată casa este înregistrat pe numele Lidiei Ceban, o femeie în vârstă de 66 de ani din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi.

Reporterul Anticoruptie.md a telefonat la Primăria din localitate și angajații de acolo ne-au confirmat că Lidia este mama lui Veaceslav Ceban. „Dar ea demult nu mai este în sat. E plecată în Italia”, ne-au explicat funcționarii de la Primăria din Bulboaca. Am telefonat acasă la părinții fostului viceministru, dar tatăl acestuia, Stepan Ceban, nu era acasă. Ne-a răspuns un bărbat pe nume Grigore care a confirmat că Lidia Ceban nu se află în Republica Moldova, dar a evitat să ne spună cine locuiește acum în casa din Durlești, înregistrată pe numele femeii. „Sunt niște clienți acolo. Nu pot să vă spun mai multe”, ne-a răspuns bărbatul, atunci când am pomenit de numele lui Veaceslav Ceban.

Fostul viceministru nu a fost de găsit.

Mariana Rață
13/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii