Sâmbătă trecută seara a devenit clar că Ucraina va avea asistență militară americană. Ajutorul, fiind șase luni ostatic al luptei politice interne dintre susținătorii lui Trump și democrați, se conturează real. Camera Reprezentanților Congresului SUA a spus „da” prin voturile a 311 congresmeni. Să lăsăm însă în seama altora intriga acestui proces, demn de un film la Hollywood.
La începutul lunii martie principalul ziar de afaceri occidental FT a scris că pentru acest an cheltuielile totale ale bugetului ucrainean sunt de 87 de miliarde de dolari, în timp ce veniturile sunt estimate să fie de doar 46 de miliarde de dolari. Neimplicarea partenerilor occidentali ar provoca unele măsuri nepopulare și dureroase - reducerea cheltuielilor sociale, creșterea taxelor, privatizări din proprietatea statului și tipărirea de bani. Finanțarea externă se va cere nu doar pentru un suport social, dar și pentru producerea și procurarea armelor și munițiilor, sprijinul unui posibil nou val de mobilizare.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, livrările militare către Ucraina, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană și obuze, ar putea începe chiar în aceste zile, după ce Senatul aprobă proiectul de lege relevant. Banii vor fi repartizați după următoarea schemă: 23,2 miliarde de dolari pentru completarea rezervelor militare americane, de la care Ucraina a primit anterior arme; 11,3 miliarde de dolari pentru activitățile în curs ale armatei americane în regiune (în special, pregătirea personalului militar ucrainean); 13,8 miliarde de dolari pentru achiziționarea de arme pentru forțele ucrainene și furnizarea de servicii de apărare; 26 de miliarde de dolari pentru a continua supravegherea și responsabilitatea cu asistență și echipamente furnizate. Președintele Joe Biden a promis că va semna imediat legea aprobată în Senat.
Documentul de asemenea îl obligă pe președintele american să transfere rachete ATACMS în Ucraina. Sunt știri precum că aceste rachete (rază de tragere - 300 km) vor apărea în Ucraina la sfârșitul acestei săptămâni. De asemenea, Departamentul de Stat și Pentagonul sunt obligați să prezinte o strategie americană de sprijinire a Ucrainei în cel mult 45 de zile. Proiectul de lege propune acordarea de asistență pe bază de împrumut, dar până la 50% din „împrumut” poate fi iertat de Congres după 15 noiembrie 2024. De asemenea, este prevăzută posibilitatea confiscării bunurilor țării agresoare, Rusia.
Cât de critică este contribuția SUA la asistența occidentală pentru Ucraina?
În doi ani de război Occidentul a promis Ucrainei aproximativ 250 de miliarde de euro, dintre care sunt alocate deja aproape trei sferturi (Centrul de cercetare al Institutului Kiel). Cât nu ar fi de straniu, însă principalul sponsor al rezistenței ucrainene la agresiunea rusă este Europa, pe teritoriul căreia Putin a declanșat cel mai mare război de la al Doilea Război Mondial.
Din 24 februarie 2024, Ucraina a primit ajutor de 44 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite. SUA au jucat un rol critic în aprovizionarea cu arme până la începutul anului 2024, când alocațiile de anul trecut s-au epuizat. SUA și Europa au aproximativ egalitate în asistența militară acordată, iar în asistența financiară Europa deține întâietate. Spre exemplu, pentru sprijinirea Ucrainei țările limitrofe Rusiei, care ar avea primele de suferit în cazul unei invazii, au oferit: Estonia - peste 4%, Lituania - 2%, Norvegia și Letonia - 1,7% fiecare. SUA și Marea Britanie au acționat de zece ori mai modest, asistența primei nu a depășit 0,32%, iar a Marii Britanii - 0,55% din PIB (Institutul Kiel).
„Cireșica” de pe tortă ce nu a luat „foc”
Putin s-a „blocat” cu Ucraina. Înainte de februarie 2022, s-a crezut ca Kievul în câteva zile va ceda, devenind docil și îngăduitor, va renunța la aspirațiile euro-atlantice. Viitorul regim marionetă era proiectat, contingentele militare ruse concentrate la granița ruso-ucraineană și în regiunea Gomel (Belarus), în apropiere de aeroporturi erau alertate trupele de desant gata de îmbarcare, la „ordonați!” - unitățile Gărzii Ruse cu uniformă grijuliu pusă în blindate pentru parada victoriei pe Kreșciatik și dornice de a face „ordine” în capitala ucraineană.
Putin nu s-a prea chinuit să inventeze concepte originale de invazie. Au fost puțin modificate scenariul „ceh” (a. 1968) și cel „afgan” (a.1979): desantul în apropierea capitalei ucrainene pe aerodromul Gostomel; introducerea forțelor terestre; capturarea obiectivelor critice și instalarea unui regim marionetă. Ianukovici, precum și Medvedchuk, „nașul” lui Putin, erau gata să între triumfător în birourile de pe Grușevski și Bankovskaya. „Bifele” stăteau vizavi de numele domnișoarelor cu pâine și sare și ale flăcăilor în pantaloni largi, care trebuiau să-i trateze pe „eliberatori” cu gorilcă.
Omul propune - Dumnezeu dispune. „Cireșica” de pe tortă, capturarea aeroportul din Gostomel n-a reușit, pista a fost distrusă de artilerie, iar coloanele rusești cu infanteriști și forțe speciale dea lungul drumurilor către Kiev s-au transformat într-o mizerie sângeroasă de cadavre, vehicule blindate și tancuri distruse de „Jevelini” și artileria ucraineană. Rezistența armată disperată și eroică a ucrainenilor din primele zile și cele ce au urmat, care în curând vor fi opt sute de zile, nu i-a adus victoria lui Putin și a oferit „răgaz” de doi ani pentru baltici și pentru noi - fără îndoială primii în linia „campaniei de eliberare”.
Generalul Nicolai Malomuj, fostul șef al Serviciului de Securitate, a remarcat că pachetul de ajutor adoptat din partea Statelor Unite perturbă complet planurile strategice ale Rusiei. Pe termen mediu, Putin va trebui să-și ia rămas bun de la ideea că Ucraina va pierde, iar Kremlinul va sărbători victoria. Este clar că Federația Rusă se va confrunta cu pierderi materiale și umane colosale, întrucât sunt inevitabile, ca și pentru Ucraina...
Armata ucraineană s-a adaptat la război. Se referă la tacticile de luptă moderne, noi viziuni operativ-strategice. Situația de pe câmpul de luptă este vizibilă pentru Kiev din spațiu, dronele ucrainene îl controlează și nu există nicio zonă unde inamicul să se ascundă de ochiul atotvăzător al unei drone, fie una de recunoaștere sau o dronă kamikaze. La nivel de batalion sau companie, „atacurile de carne” au devenit dăunătoare și inutile. De aceea, infanteriștii rușii merg la atac în grupuri mici de asalt la nivel de pluton sau de echipă, pe parcursul doar a unor zilele mușcând cu dificultate câteva sute de metri din apărarea ucraineană. Mult război de tranșee cu multe muniții trase, poziții pregătite și fortificații. Deja vu, război de tranșee ca în Primul Război Mondial.
Sistemele clasice de apărare antiaeriană devin ineficiente împotriva dronelor, deoarece acestea zboară jos, sunt prea mici și rapide pentru a fi lovite în zbor și detectate de radar. Ministrul ucrainean Umerov vorbește despre crearea apărării aeriene pe mai multe niveluri. Acest război va schimba foarte mult în viziunile strategice, operaționale și tactice nu numai ale militarilor, ci și ale politicienilor. La fel ca și în pregătirea trupelor pentru războaie viitoare.
La ce vor fi folosiți banii?
Să constatăm un adevăr. În ajun de război, cu adevărat început în februarie 2014 odată cu ocuparea Crimeei și luptele din estul ucrainean, Ucraina se afla printre primii 10-15 lideri mondiali în producția și exportul de echipamente și arme militare. După începerea celei de-a doua etape, 24.02.24, când războiul a luat amploare, lumea a aflat despre dronele maritime ale ucrainenilor. Acestea au țintuit flota rusă pe țărmurile estice ale Mării Negre și au permis reluarea parțială a transportului de cereale pe mare.
Autoritățile continuă să lucreze pentru reînnoirea forțelor de apărare. În aprilie, au devenit cunoscute noi realizări: crearea unui analog dronă Lancet, producția mașinilor blindate Mbombe 6x6 și BMP-1TS; o nouă dronă cu viziune artificială (achiziția țintei și distrugerea automată chiar dacă controlul de pe teren este pierdut) cu o rază de acțiune de peste 100 km.
Pe 18 aprilie, comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexandr Sirschi, i-au fost prezentate cele mai recente modele de vehicule blindate. Printre noile produse, au fost vehiculul de luptă de infanterie BMP-1TS cu modulul de luptă Spear-Sintez și o mașină blindată Mbombe cu șase roți licențiată din Africa de Sud. Acesta este un vehicul de luptă blindat cu opt infanteriști în compartimentul trupelor, cu o protecție sporită împotriva exploziilor minelor. Este montat modulul de luptă Spear-Sintez de origine ucraineană: un tun automat 3TM-1 de 30 mm, un lansator de grenade automat KBA-117 de 30 mm și o mitralieră coaxială PKT de 7,62 mm, precum și două lansatoare Barrier ATGM.
Tunul autopropulsat „Bogdana” este o montură de artilerie autohtonă de 155 mm. Se știe că tirurile acestui tun în mare măsură i-au făcut pe ruși să părăsească Insula Șerpilor. De-a lungul anilor, au fost create mai multe iterații ale „Bogdana”. Cel mai recent are un amplificator care permite o reîncărcare mai rapidă. Zece tunuri autopropulsate „Bogdana” vor fi fabricate în aprilie curent, iar la finele acestui an încă 80 de monturi de artilerie. În creștere este flota de drone maritime și aeriene.
Ucraina nu se va limita, desigur, doar la asistența americană
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak, în timpul vizitei de marți în Polonia, a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina: 500 de milioane de lire sterline (617 milioane de dolari). Vorba e de un record de asistență militară. „Cele 500 de milioane de lire sterline de finanțare suplimentare anunțate [...] vor sprijini livrarea rapidă a muniției, apărării antiaeriene, a dronelor și a activelor de inginerie urgent necesare. Dronele vor fi achiziționate din Regatul Unit”, se afirmă într-un comunicat de presă. Asistența militară va include peste 1.600 de rachete de atac și antiaeriene, inclusiv un nou lot de rachete de croazieră Storm Shadow, 60 de nave militare maritime de mici dimensiuni, 160 de mașini blindate Husky, 162 alte vehicule blindate, 78 de vehicule de teren și aproximativ patru milioane de cartușe. În anul financiar curent, Marea Britanie va oferi Ucrainei trei miliarde de lire sterline de ajutor militar.
Țările de Jos alocă Ucrainei mai mult de 200 de milioane de euro - ministrul olandez al Apărării, Kaisa Ollongren, a anunțat acest lucru pe 19 aprilie în cadrul reuniunii a Consiliului Ucraina-NATO. Potrivit acesteia, fondurile vor fi folosite pentru noi inițiative de a furniza rapid Ucrainei muniție suplimentară de apărare aeriană și artilerie. Vor aloca Ucrainei 60 de milioane de euro pentru sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care pot fi folosite pentru a combate atacurile cu drone.
Canada a prezentat un buget care de asemenea prevede alocarea de fonduri. Guvernul intenționează să crească cheltuielile militare la 1,76% din PIB până în 2030. Bugetul prevede 1,6 miliarde de dolari pe cinci ani pentru asistență militară Kievului. Polonia, Cehia, Danemarca, România și alte țări europene interpretează situația în mod similar. Finlanda și Suedia, noii membri ai Alianței de Nord, nu fac excepție.
Unele concluzii
Devine clar că războiul a devenit enervant și dureros pentru Kremlin. Putin nu a atins niciunul dintre obiectivele așa-numitei „operațiuni militare speciale”. Potențial noi pierderi și suferințe între ucraineni și ruși fac continuarea acestui război lipsit de sens și devine plină de pericol pentru însuși „cel din buncăr”. Zilele trecute, secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov a vorbit la un post TV despre pregătirea Rusiei pentru o soluție pașnică a problemei ucrainene, dar, vedeți DVS, „aceasta nu este o inițiativă pașnică”. Rusia nu respinge posibilitatea negocierilor cu Ucraina, Europa și Statele Unite „ținând cont doar de interesele sale”: recunoașterea teritoriilor ocupate ca subiecte ale Federației Ruse - regiunile separatiste Lugansk, Donețk, Zaporojie, Herson și Crimeea.
Putin va fi nevoit să se împace cu eșecul său de a-și atinge obiectivele vagi de război propuse: demilitarizarea completă, denazificarea și asigurarea faptului că Ucraina nu aderă la NATO. Pentru demilitarizare și denazificare, Putin are nevoie de ocuparea completă a Ucrainei, inclusiv Kiev, Odesa, Harkov și Lvov. Fără o mobilizare pe scară largă, este imposibil să visezi să întri în vreun oraș din această listă. Nici cele patru regiuni, declarate de Kremlin capturate, nu sunt complet controlate, iar militarii ruși au fost nevoiți să iasă din Hersonul capturat. Departe de lina frontului orașul Zaporojie, capul regiunii cu același nume rămâne sub controlul ucrainenilor. Putin nici măcar nu a reușit să oprească expansiunea NATO, deoarece am văzut două noi țări aderând la Alianță.
Cu toate acestea, una dintre condițiile pentru încheierea războiului va fi neapărat ca securitatea Ucrainei să fie garantată de NATO. În caz contrar, va exista întotdeauna o amenințare de reînnoire a agresiunii. Dându-și seama că planul său pentru ocuparea completă a Ucrainei nu poate fi realizat, Putin ar trebui să fie deja pregătit să accepte că Ucraina va adera inevitabil la UE și NATO și Rusia nu va putea împiedica acest lucru.
Putin deja nu mai este împotriva să fie invitat la „Forul păcii” elvețian din iunie și se plânge că „nu am fost invitați”. Rusia nu respinge posibilitatea negocierilor cu Ucraina, ca și cu Europa și Statele Unite, dar „se va ține cont de teritoriile pe care trupele rusești au reușit să le invadeze”. Kievul promovează „formula păcii” în zece puncte ale lui Zelensky. Președintele ucrainean nu exclude ca Ucraina să poată relua negocierile.
Cum e cu Moldova?
Opoziția pro-Kremlin, ca și cum a „noastră” - în parlament și în afara lui - trebuie să se obișnuiască cu ideea că formula „ai noștri sunt aproape” (după Dodon – „наши близко”) pentru ei este una iluzorie. Este de necrezut ca „наши”, stopați la Herson, să ajungă la Nicolaev și, mai cu seama, la Odessa. Cochetarea cu Moscova, pedalarea pe sentimentele antiamericane și antieuropene, ațâțarea spre o nesupunere a Comratului nu sunt în favoarea acestui grup de politicieni aflați în conflict cu legea.
Nimic bun nici și pentru politicienii ruși din faptul că s-au legat cu această gașcă dirijată de Shor. Kremlinul îi va folosi ca un obiect de unica folosință.
În general, lumea civilizată nu-i va permite lui Putin să câștige în Ucraina, la fel cum locuitorii țării vecine înșiși nu-și doresc acest lucru...
Comentarii