Curtea Supremǎ a respins cererea lui Filat de revizuire a procesului în care el a fost anterior condamnat, dupǎ ce CtEDO a constatat cǎ i s-au încǎlcat drepturile fundamentale în acel proces. Nu știm dacǎ Filat și-ar fi putut demonstra nevinovǎția dacǎ ar fi judecat din nou, dupǎ ce a zis CtEDO. Poate da, poate nu. Altceva este important.
Acesta este primul precedent în care o hotărîre a CtEDO nu contează. Oficial. Prin decizia Curții Supreme de Justiție. Reformate. Ceea ce se aplică prioritar chiar și în raport cu prevederile Constituției RM, jurisprudența și hotărîrile CtEDO - nu mai contează în RM!
O fi de la scoaterea mănușilor albe? De la incompetență? Rea-credință? De la transformarea Curții Supreme într-un organ politico-juridic, cum fusese declarată Curtea Constituțională odinioară?
Ultimele zile aud tot mai des aceeași nedumerire de la colegii juriști - avocați, procurori, judecători: “Am impresia că am făcut o altă facultate de drept..!” Nimeni nu înțelege cum poți sfida autoritatea CtEDO într-un asemenea hal.
Deși… Cu judecători legați prin vetting de actuala guvernare, cu zilieri transferați de la prima instanță și cu ONG-iști oportuniști - ar fi o explicație. Dar ce înseamna asta pentru ceilalți?
Cînd în statul capturat se încalcă dreptule fundamentale - vina este a celui care a capturat statul. Cînd justiția reformată dă cu piciorul în CtEDO, ca să mențină încălcarea drepturilor omului - vina este a celui care a reformat-o.
Precedentul este un deschizător de drumuri către practici de aceeași natură. Cred cǎ a venit timpul sǎ ne pregătim de normalitatea încălcării drepturilor fundamentale ale omului. Cu girul Justiției. Pe banii noștri.
Nu uităm că salariile celor care au trecut vetting-ul s-au mărit considerabil, judecătorii zilieri ai primei instanțe primesc salariile instanței superioare, iar rudele lor au fost, în mod fericit și subit, numite în funcții aducătoare de venituri mari. Tehnic, ei nu sunt mituiți cu plicuri obscure. Tehnic, loialitatea lor se cumpără pe banii noștri. Ştiți, ca atunci cu miliardul: au furat unii, întoarcem noi. Așa și cu salariile lor exorbitante: mituiesc unii pentru a obține beneficii, plǎtim noi.
Paradoxal, dar guvernarea scoate mai mulți bani din buzunarele cetǎțenilor ca sǎ se asigure cǎ scumpii (la propriu) noștri judecători reformați ai Curții Supreme sunt gata, în interesul guvernǎrii, sǎ încǎlce oricînd drepturile cetǎțenilor, din buzunarele cǎrora li se plǎtesc mai mulți bani.
Încerc sǎ încadrez cumva acest ostapbenderism. Dictaturǎ..?
Comentarii