Două evenimente importante pentru țara noastră au avut loc în ultimele zile. Ambele sunt pline de semnificații. Ambele evenimente sunt pe cât de neașteptate, pe atât de greu de înțeles pentru noi, oamenii de rând.
Pare o imagine ireală, dar trupele americane au fost prezente în Chișinău. Acest lucru ne dă speranțe că Occidentul și, în special SUA, nu ne-a uitat și că facem parte din planul său strategic regional. Acest lucru este foarte important într-o lume atât de instabilă și mai ales într-o regiune în care puterea noastră de a ne apăra, în eventualitatea unor atacuri, este ca inexistentă.
Din păcate bucuria acestui eveniment a fost umbrită mult de un altul. Zilele trecute „atotputernicul” compatriot Vlad Plahotniuc a fost primit la Washington de înalte oficialități americane. Întrebat cum acest lucru a fost posibil, ambasadorul SUA în Moldova a răspuns că oficialitățile americane se întâlnesc cu cei pe care noi, moldovenii, i-am ales. Acesta a explicat: „ Plahotniuc nu a mers în calitate de membru al Guvernului, ci ca membru de partid care face parte din coaliţia majoritară parlamentară… Nu noi am votat la alegerile din Republica Moldova, nu noi am ales acest Guvern”. Dle ambasador, știți prea bine cum a fost învestit acest Guvern! Nu a fost alegerea cetățenilor!
Nici un popor nu merită așa conducere
Acest răspuns m-a întristat profund și ridică multe semne de întrebare pentru viitorul țării. SUA este la curent de felul în care Plahotniuc controlează țara întreagă? Și dacă da, este SUA dispusă să colaboreze cu oricine este la putere în țara noastră? Mă întreb dacă prețul plătit nu este poate prea mare.
Nu cred că avem conducătorii pe care îi merităm. Avem conducători incompetenți și nepăsători la problemele oamenilor, ei sunt detașați de realitățile dificile din țară. Nici un popor nu merită așa ceva. Nici un popor nu merită să muncească pentru ca o brigadă de oligarhi corupți și avari să se îmbogățească în timp ce țara sărăcește pe zi ce trece.
Un popor sărăcit, plin de griji și nevoi, este mult mai ușor de manipulat
Atunci când oamenii nu au ce pune pe masă copiilor, când nu își pot plăti facturile de elecricitate și gaz, ei nu mai au timp și nici starea necesară să se informeze, să voteze în cunoștință de cauză. Nu cred că americanii înțeleg acest lucru. Și exemplul țării noastre nu este unic. Citeam ieri că doar 17 % din populația Beirutului s-a prezentat la vot pentru a-și alege primarul și consilierii municipali. Atunci când trăiești în tensiune, cu pericolul în minte și în suflet în fiecare minut, atunci când ești sărac și fără speranță nu mai găsești puterea să te informezi sau să votezi.
Sărăcia ne îndepărtează pe zi ce trece de democrație
O adevarată democrație nu poate funcționa decât atunci când o societate e capabilă să ofere condiții de viață și de muncă decente unei mari majorități a populației. Democrația poate funcționa doar atunci când oamenii nu au grija zilei de mâine și se pot implica real în viața politică, socială, comunitară. Din păcate, la noi sărăcia a ucis democrația și încrederea oamenilor în clasa politică și în politică în general. Observăm, de fapt, că ne învârtim într-un cerc vicios. Democrația veritabilă nu poate exista în saracie, iar sărăcia nu poate naște democrație. De aceea răspunsul ambasadorului SUA m-a întristat. Pe lângă o mobilizare mai mare a societății civile pentru a ieși din starea actuală atât de dificilă, ajutorul extern real este decisiv și esențial. Acest ajutor trebuie acordat unei noi puteri politice care să il administreze cu respect și responsabilitate, care să reprezinte cu adevărat marea majoritate a cetățenilor.
O susținere acordată actualei puteri este o mare greșeală, un gest ce va consolida actuala clică politică, coruptă, care nu reprezentă absolut deloc populația țării.
Comentarii