Au pus casa gaj şi acum riscă să rămână fără acoperiş deasupra capului

Natalia Scobioala
05/11/2015
Foto: CIJM

Este istoria unei familii din raionul Făleşti, pe care mi-a povestit-o fiica proprietarei. Am fost rugată să nu dau multe detalii şi nici nume, pentru că se teme şi nu vrea să complice şi mai mult situaţia.

Natalia, cea cu care am vorbit la telefon, mai are o soră, Olga, care este mama a trei copii cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani. Olga a divorțat, iar la scurt timp a plecat peste hotare ca să câștige bani pentru a-şi creşte copiii. S-a întors acasă cu bani şi a hotărât să îşi deschidă o mică afacere din care să îşi întrețină familia. A luat cu chirie un local în orașul Fălești pentru a vinde/închiria rochii de mireasă. Afacerea a mers până într-o zi, când Poliția Economică a  venit cu verificări şi i-a închis magazinul motivând că a găsit nereguli legate de acte.

Procesul de judecată a durat. Deşi magazinul era închis, chiria trebuia plătită - câte 8000 de lei pe lună. Chiar dacă în final a avut câştig de cauză, Olga a intrat în datorii şi deja nu mai putea face faţă situaţiei. Şi-a închis afacerea, a împrumutat bani, a pus casa gaj, şi-a plătit datoriile pe care le acumulase și a plecat din nou peste hotare, în Rusia, pentru a întoarce datoria. Cei trei copii au rămas în grija mamei sale și a surorii Natalia, care de la naştere suferă de scolioză.

Toţi patru: mama, sora ei și cei trei copii, au un venit lunar de doar 1100 lei - banii din ajutorul social, din care le rămân numai 100 de lei. Şi asta pentru că o mie de lei se duce pe împrumut. Olga spera că muncind peste hotare va reuşi să scăpe de datorii, pentru a le oferi copiilor săi o copilărie frumoasă. Însă, după jumătate de an, şi-a dat seama că a fost minţită, patronul nu i-a achitat salariul.

Casa lor a fost pusă gaj pentru 3000 de euro unei persoane fizice, din câte am înțeles în baza unei recipise despre care nu am mai aflat dacă e legală. Natalia aproape plângând îmi povestea că se teme să nu piardă casa,  deşi bătrânească, pentru că persoana care le-a dat banii îi cere acum înapoi. Pe lângă suma plătită în fiecare lună deja de aproape un an, el insistă să i se întoarcă împrumutul de 3000 de euro și încă 7000 de lei. La întrebarea mea: „De ce și pentru ce încă 7 mii de lei?”, Natalia mi-a răspuns că nu știe.

Mi-e teamă şi să mă gândesc cum au fost întocmite actele de gajare a casei, din moment ce fiica proprietarei cunoaște atât de puține detalii și nici nu știe ce documente s-au făcut și mai ales în ce mod s-au înțeles să achite toată suma. Cert este că acum familia s-a pomenit în situația de a cerşi ajutor.Am întrebat-o pe Natalia de ce ar avea nevoie acum cel mai mult. Mi-a răspuns doar atât: „Avem nevoie de bani, pentru că nu ne descurcăm, nu vrem sa ne pierdem casa”.

Natalia Scobioala
2015-11-05 14:30:00

Comentarii