Viața politică din Republica Moldova. Episodul "n" din serialul Deputați de vânzare

Ileana Racheru
03/07/2020
  1. Plahotniuc (oligarh, mafiot și ex-proxenet, politician, deputat fugit în SUA, urmărit prin Interpol, solicitat pentru extrădare) s-a gândit să se răfuiască cu președintele pro-rus, Igor Dodon (cel care l-a trădat în 2019 și din cauza căruia a fost nevoit să fugă din Republica Moldova).
  2. Finul lui Plahotniuc (Andrian Candu) a început să cumpere deputați din majoritatea care susține guvernul controlat de Dodon. Sumele vehiculate pentru un deputat traseist variază între 500 de mii și 2 milioane de euro. Într-un timp foarte scurt Candu a reușit să creeze grupul parlamentar Pro Moldova. Guvernul lui Dodon „dansa într-un picior” până marți pentru că mai avea doar 50 de mandate (+votul incert al unui ales independent) din cele 101 ale Parlamentului. „Achizițiile” s-au făcut dintr-un fost partid tot al lui Plahotniuc - PD, care în 2019 s-a aliat cu socialiștii lui Dodon pentru a demite guvernul pro-european condus de Maia Sandu.
  3. Marți, Plahotniuc a atentat chiar la partidul lui Igor Dodon... și un socialist a anunțat că pleacă la Pro Moldova.
  4. Socialiștii s-au supărat rău, la fel și Dodon, care au mare nevoie ca guvernul în funcție să organizeze alegerile prezidențiale.
  5. Pentru că s-au supărat, au vrut să dea o lecție celor rămași în PSRM și finanțatorilor occidentali. Să arate tuturor cum „se negociază” în politica moldovenească.
  6. Pe scurt, deputatul traseist (Ștefan Gațcan) a fost oprit în trafic și amenințat de alți doi deputați. Apoi se pare că a fost obligat să semneze o declarație prin care renunță la mandat. A fost și (se pare) răpit sau sechestrat. I-a fost transmisă o coroană mortuară.
  7. Apoi a apărut filmat pe o plantație de viță-de-vie și a spus că nu i s-a întâmplat nimic rău, dar că nu va spune unde se află și nu va reveni în viața publică pentru că trebuie „să se reabiliteze”.
  8. Între timp, guvernul Republicii Moldova rămâne în funcție cu 48 de deputați. Opoziția este foarte divizată și alianțele sau votul comun între câteva partide sunt imposibile. În plus, aceștia din urmă nu au nici ei 51 de mandate (pentru că un independent votează ocazional proiectele fostei majorități a lui Dodon, deputatul din vie nu poate vota de la distanță, altul a fugit în Israel și nu poate vota).
  9. Între timp, cetățenii Republicii Moldova duc o luptă teribilă cu pandemia și sărăcia cronică.
Ileana Racheru
2020-07-03 08:27:00

Comentarii