Victimele violenței față în față cu justiția

Violeta Gașițoi
01/06/2020

Netflix are un documentar cu patru serii despre Jeffrey Epstein, un miliardar american, care din 1996 până prin 2016 a abuzat sexual zeci de minore în vârstă de 12-14-17 ani. A scăpat de mai multe ori de învinuiri și de închisoare. Acest film în patru ore ne arată cât de greu este pentru avocați să apere victimele abuzului sexual atunci când în dosar sunt implicați bani, oameni influenți din guvernare cum e Bill Clinton, Trump și alții, când poliția nu vrea să investigheze.

Peste mulți mulți ani dosarul a fost transmis federalilor care l-au dus până la bun sfârșit și doar în 2019 el a fost pus în închisoare. Victimele, avocații au spus că judecătorul care a examinat acest caz este un exemplu pentru faptul cum au fost tratate victimele în ședințele de judecată.

În SUA nu există termen de prescripție pentru infracțiunile comise, astfel că pentru toate infracțiunile începând cu 1996 el a fost condamnat. Niciun avocat și nicio parte din proces nu striga că nu sunt probe biologice, deci el e nevinovat, așa cum se face la noi în Moldova. La noi chiar dacă au trecut mai mulți ani de la comiterea infracțiunii se va striga, a trecut termenul de prescripție ori nu sunt probe biologice, cam așa e legea în Moldova, dar dacă va fi nevoie, vom putea vedea pentru astfel de infracțiuni amnistie.

Am făcut o paralelă cum e să fii avocat/ă în Moldova a unor victime a unor persoane influente cu legături în Guvern, Parlament ori chiar victimele unor deputați, procurori, polițiști. Este foarte, foarte greu, multe dintre aceste victime ajung până în momentul în care renunță la proces din frică, din cauza că sunt blamate de toți, iar deseori cei ce comit ilegalități repejor se refugiază sub acoperișul unor partide, se ascund sub imunitate, sub acoperișul cumetrilor, ori strigă că e dosar politic...

Cât am reprezentat victimele violenței sexuale, violenței în familie, traficului de ființe umane, niciodată nu a fost ușor, mă scutura după fiecare proces, după fiecare declarație făcută de victimă, care mai trebuia să suporte luarea în derâdere din partea colegilor mei care își reprezentau inculpații... Și aș scrie mai multe dar mă opresc aici... cu o singură încheiere, azi victima e o persoană străină, mâine poți fi tu ori copilul tău, ai grijă cum te comporți în proces, ai grijă cum le tratezi pe victime.

Violeta Gașițoi
2020-06-01 12:40:00

Comentarii