Procurorul Victor Furtună, obligat să investigheze propria plângere în privinţa lui Alexandr Stoianoglo

Julieta Saviţchi
05/08/2022
CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a dat curs sesizării procurorului anticorupţie, Victor Furtună, de a-l investiga pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pentru presupusă îmbogăţire ilicită şi fals în acte publice. CSP l-a desemnat, vineri, pe Victor Furtună să investigheze cele expuse în sesizarea semnată.

Acuzatorul Furtună a comunicat în sesizarea sa că, în 2015, Stoianoglo a cumpărat un apartament cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, alături de apartamentul în care locuieşte, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina. Procurorul general suspendat nu a declarat niciodată imobilul.

În 2015, Cristina Stoianoglo era studentă şi avea 19 ani, astfel nu a avut mijloace proprii ca să-şi procure locuinţa, al cărei preţ de piaţă este de peste un milion de lei.

În anul când a fost procurat apartamentul, Alexandr Stoianoglo era deputat în Parlament, iar veniturile declarate erau insuficiente pentru procurarea imobilului.

În schimb, Stoianoglp a declarat o încăpere necomercială cu suprafaţa de 60 de metri pătraţi din blocul în care locuieşte, cumpărată în 2016 cu 844.000 lei. În încăperea respectivă, soţia procurorului, Ţvetana Curdova, a deschis un salon de înfrumuţesare. Portalul Anticorupţie.md a publicat o anchetă în care a demonstrat că soţia lui Stoianoglo a camuflat afacerea.

În primăvara anului 2021, Cristina Stoianoglo s-a căsătorit, iar nunta a avut loc la o vinărie din raionul Ştefan Vodă. Cheltuielile de la nunta fiicei se pare că nu l-au prea afectat pe Alexandr Stoianoglo care şi-a procurat un automobil Hyiundai Tucson, fabricat în acelaşi an, pentru care a plătit 585.000 lei. În acelaşi an, peocurorul general a vândut, cu 380.000 de lei, un alt automobil Hyundai Tucson, fabricat în 2017.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcţia de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind acuzat de pretinse infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu. Dosarele au fost pornite de procurorul Victor Furtună, desemnat de CSP să investigheze o plângere a deputatului PAS, Lilian Carp.

Unul din dosarele pornite de Furtună a ajuns în instanţă. În Judecătoria Chişinău se află pe rol un alt dosar în care Stoianoglo este învinuit de divulgarea secretului corespondenţei, acuzator fiind Vasile Plevan.

Alexandr Stoianoglo pledează, în toate cazurile, nevinovat.

Julieta Saviţchi
05/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii