Activistul Anatol Mătăsaru a mai câştigat un dosar la CEDO. Guvernul de la Chişinău, obligat să achite 7650 de euro pentru ingerința în libertatea de exprimare și reținere arbitrară

Anticorupţie.md
30/11/2021

Activistul Anatol Mătăsaru a câştigat la CEDO un dosar în caare a reclamat autorităţile de la Chişinău pentru reţinere abuzivă şi încălcarea dreptului la exprimare. Instanţa europeană a obligat Republica Moldova să-i achite lui Mătăsaru 5,850 euro pentru prejudiciul moral şi 1,800 euro, pentru serviciile avocatului. Activistul a fost reprezentat de către avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru.

Este vorba despre protestul solitar din 29 ianuarie 2016 din faţa Procuraturii Anticorupţie, când Mătăsaru a imitat că îşi face nevoile personale în faţa instituţiei. El a fost reținut în aceeași zi și plasat în detenție pentru 72 de ore. Activistului i-a fost înaintată învinuirea în legătură cu comiterea infracțiunii de huliganism. La expirarea termenului de 72 de ore, polițiștii au refuzat să-l elibereze, chiar dacă erau obligați de lege. În urma implicării avocatului și altor polițiști (avocatul reclamantului a denunțat reținerea ilegală a reclamantului la serviciul 902), un echipaj de poliție al serviciului 902 a intervenit şi l-a eliberat. Reclamantul a depus o plângere penală împotriva polițiștilor în legătură cu reținerea ilegală. Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale, iar soluția a fost menținută de instanțele de judecată.

,,Curtea reține că intenția reclamantului a fost de a atrage atenția asupra problemelor din activitatea instituției, subiect care ar putea fi considerat de interes public. Cuvintele licențioase folosite de el pentru a se adresa polițistului de serviciu nu aveau scopul de a-l insulta, ci erau parte a discursului său. Mai târziu, chiar polițistul de serviciu a declarat în cursul procedurii judiciare că nu s-a simțit insultat de cuvintele reclamantului. Curtea este de acord că protestul organizat de reclamant a fost extravagant și ar putea fi considerat șocant sau deranjant pentru unii. Cu toate acestea, nimeni în timpul procedurilor interne și în cadrul procedurii în fața Curții nu a pus sub semnul întrebării faptul că a fost o simplă prestație a sa și că nu a existat o expunere indecentă din partea reclamantului. În plus, protestul reclamantului a fost foarte scurt și a durat doar vreo zece minute, timp minim necesar pentru a fi înregistrată de jurnaliştii prezenţi. Nu a insultat niciun procuror, ci doar a pus în discuție activitatea instituției”, se arată într-un comunicat al organizaţiei Promo-LEX.

Instanţa Europeană a mai constatat că nu există nicio justificare pentru ingerința în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare, iar tratamentul care i-a fost aplicat, prin însăși natura sa, nu numai că a avut repercusiuni negative asupra reclamantului, ci ar putea să descurajeze și alte persoane să-și exercite libertatea de exprimare.

Acesta este al patrulea dosar câştigat de Anatol Mătăsaru la CEDO.

În aprilie 2016, Radio FreeEurope a inclus protestul lui Mătăsaru din faţa Procuraturii Anticorupţie în topul celor 6 mai originale proteste din lume.

Anticorupţie.md
30/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii