Activistul Anatol Mătăsaru a mai câştigat un dosar la CEDO. Guvernul de la Chişinău, obligat să achite 7650 de euro pentru ingerința în libertatea de exprimare și reținere arbitrară

Anticorupţie.md
30/11/2021

Activistul Anatol Mătăsaru a câştigat la CEDO un dosar în caare a reclamat autorităţile de la Chişinău pentru reţinere abuzivă şi încălcarea dreptului la exprimare. Instanţa europeană a obligat Republica Moldova să-i achite lui Mătăsaru 5,850 euro pentru prejudiciul moral şi 1,800 euro, pentru serviciile avocatului. Activistul a fost reprezentat de către avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru.

Este vorba despre protestul solitar din 29 ianuarie 2016 din faţa Procuraturii Anticorupţie, când Mătăsaru a imitat că îşi face nevoile personale în faţa instituţiei. El a fost reținut în aceeași zi și plasat în detenție pentru 72 de ore. Activistului i-a fost înaintată învinuirea în legătură cu comiterea infracțiunii de huliganism. La expirarea termenului de 72 de ore, polițiștii au refuzat să-l elibereze, chiar dacă erau obligați de lege. În urma implicării avocatului și altor polițiști (avocatul reclamantului a denunțat reținerea ilegală a reclamantului la serviciul 902), un echipaj de poliție al serviciului 902 a intervenit şi l-a eliberat. Reclamantul a depus o plângere penală împotriva polițiștilor în legătură cu reținerea ilegală. Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale, iar soluția a fost menținută de instanțele de judecată.

,,Curtea reține că intenția reclamantului a fost de a atrage atenția asupra problemelor din activitatea instituției, subiect care ar putea fi considerat de interes public. Cuvintele licențioase folosite de el pentru a se adresa polițistului de serviciu nu aveau scopul de a-l insulta, ci erau parte a discursului său. Mai târziu, chiar polițistul de serviciu a declarat în cursul procedurii judiciare că nu s-a simțit insultat de cuvintele reclamantului. Curtea este de acord că protestul organizat de reclamant a fost extravagant și ar putea fi considerat șocant sau deranjant pentru unii. Cu toate acestea, nimeni în timpul procedurilor interne și în cadrul procedurii în fața Curții nu a pus sub semnul întrebării faptul că a fost o simplă prestație a sa și că nu a existat o expunere indecentă din partea reclamantului. În plus, protestul reclamantului a fost foarte scurt și a durat doar vreo zece minute, timp minim necesar pentru a fi înregistrată de jurnaliştii prezenţi. Nu a insultat niciun procuror, ci doar a pus în discuție activitatea instituției”, se arată într-un comunicat al organizaţiei Promo-LEX.

Instanţa Europeană a mai constatat că nu există nicio justificare pentru ingerința în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare, iar tratamentul care i-a fost aplicat, prin însăși natura sa, nu numai că a avut repercusiuni negative asupra reclamantului, ci ar putea să descurajeze și alte persoane să-și exercite libertatea de exprimare.

Acesta este al patrulea dosar câştigat de Anatol Mătăsaru la CEDO.

În aprilie 2016, Radio FreeEurope a inclus protestul lui Mătăsaru din faţa Procuraturii Anticorupţie în topul celor 6 mai originale proteste din lume.

Anticorupţie.md
30/11/2021Become a Patron!

Comentarii