Afacere frauduloasă cu permise de conducere, cu dezlegare de la funcționari ai Agenției Servicii Publice

Ilie Gulca
15/04/2021

Şeful unei şcoli auto din Chișinău şi doi subalterni de-ai săi au fost reţinuţi, joi dimineaţă, de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurori în urma percheziţiilor efectuate la domiciliile şi birourile acestora. Aceştia sunt bănuiţi că ar face parte dintr-o amplă schemă de corupţie documentată timp de mai multe luni de CNA, în care sunt vizaţi funcţionari ai Agenţiei Servicii Publice, instructori auto şi alţi intermediari.

„Bănuiţii ar fi acţionat în complicitate, obţinând sume ilicite pentru aranjarea examenelor şi eliberarea permiselor de conducere”, se menționează într-un comunicat al CNA, citând informaţii din anchetă.

Este vorba de o schemă de corupție prin intermediul căreia erau eliberate fraudulos permise de conducere. Datorită acesteia, conform informaţiilor colectate de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, peste 40 de persoane ar fi obținut acte fără să fie evaluate în conformitate cu regulamentele existente.

Pentru aceste servicii, precizează sursa citată, beneficiarii ar fi achitat sume cuprinse între 500 şi 2.000 de euro unor angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice, unor instructori auto şi unor intermediari.

Întreaga reţea, identificată de grupul de anchetă, ar fi fost formată din persoane care aveau rolul de a organiza susţinerea probelor teoretice şi practice, prin programarea prealabilă, peste rând, şi evaluarea candidaţilor cu calificativul „admis”.

Candidaţii transmiteau banii prin intermediari după care erau împărţiţi între membrii grupului. Probele acumulate de oamenii legii demonstrează protejarea acestei scheme de către funcţionari din cadrul Agenției Servicii Publice care, în prezent, sunt bănuiţi că exercitau influență asupra membrilor comisiilor de examene.

În luna ianuarie, ofiţerii CNA au efectuat peste 30 de percheziţii domiciliare, corporale, în birouri şi în automobilele persoanelor suspecte.

Un instructor auto de la Orhei şi, ulterior, un angajat al ASP au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Ambii au în prezent calitatea de învinuit în aceste dosare.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate mai multe telefoane mobile, care conţin mesaje şi convorbiri între membrii grupului, înscrisuri de ciornă, precum şi permise de conducere, care urmau să ajungă la cei care au achitat bani pentru obţinerea lor.

De asemenea, au fost depistate mai multe sume de bani, în cadrul perchezițiilor la domiciliu, provenienţa cărora urmează să fie stabilită.

În prezent, organul de urmărire penală al CNA şi procurorii anticorupţie desfăşoară acţiuni de anchetă în cadrul mai multor cauze penale pornite pentru trafic şi cumpărare de influenţă, corupere pasivă şi activă. Dacă instanţa va stabili vinovăţia persoanelor menţionate, acestea riscă până la 10 ani de detenţie, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o anumită perioadă.

Ilie Gulca
15/04/2021Become a Patron!

Comentarii