Agenția Proprietății Publice, o nouă încercare de recuperare a Hotelului Național, ajuns în proprietatea lui Vladimir Andronachi

Ilie Gulca
26/02/2024

Agenția Proprietății Publice a depus o plângere la Centrul Național Anticorupție pentru a readuce Hotelul Național în proprietatea statului potrivit directorului general al Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari. Ultima încercare a statului de a recupera imobilul a eșuat din cauză că magistrații au constatat că contractul de privatizare a fost legal. În ce privește schemele lui Șor, acestea nu mai contează deoarece statul nu mai are niciun drept asupra hotelului pentru că l-a vândut.  

„Am depus o plângere la CNA în ceea ce privește readucerea Hotelului Național în proprietatea statului. Noi am analizat foarte bine toate documentele și tot procesul privind desfășurarea privatizării, dar și acțiunile juridice ulterioare. Avem informații noi și dovezi cu care mergem la organele de drept și în instanțele de judecată ca să întoarcem acest hotel în proprietatea statului”, a spus Cojuhari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.

Hotelul Național a ajuns mărul discordiei între principalele două instituții de drept care se ocupă de lupta anticorupție în Republica Moldova - Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție.

Disensiunile dintre cele două instituții au pornit în mai 2022, după refuzul Procuraturii Anticorupție de a începe urmărirea penală în cazul privatizării Hotelului Național. La 30 martie 2023, procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, a menținut, ca legal și întemeiat, refuzul procurorului de caz, Vasile Plevan, pentru începerea urmăririi penale pe acest caz.

Imobilul dezafectat a ajuns sub sechestru în vara anului 2022. Oamenii legii urmăresc recuperarea prejudiciilor, în valoare de 1,1 miliarde de lei, cauzate statului de fostul deputat democrat din anturajul oligarhului Plahotniuc, Vladimir Andronachi, proprietarul de facto al Moldova-Tur.

Sechestrul a fost aplicat pe imobil în dosarul „Metalferos” în care Andronachi este acuzat de conducerea unei organizații criminale și spălare de bani. Inițial, această cauză penală a fost în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate, PCCOCS. Ulterior, dosarul a fost transferat Procuraturii Anticorupție.

Hotelul Național a ajuns în mâinile lui Vladimir Andronachi printr-o schemă alambicată de inginerii și vehicule financiare, offshore-uri și interpuși. Toate aceste manevre au fost puse în scenă de trei oligarhi în prezent fugari - Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.  

În noiembrie 2017, în perioada în care Hotelul Național se afla în proprietatea lui Ilan Șor, premierul de atunci Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Plahotniuc, a cerut public rezilierea contractului de privatizare a Hotelului Național pe motiv că investitorul Alfa Engineering nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate în 2006.

La 31 ianuarie 2018, Agenția Proprietății Publice chiar a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Alfa Engineering pentru rezilierea contractului de privatizare a pachetului de acțiuni ale statului în SA Moldova-Tur.

În contextul acestui litigiu demarat la solicitarea Guvernului Filip, în octombrie 2018, Vladimir Plahotniuc a intermediat tranzacția de vânzare a Alfa Engineering dintre Ilan Șor și Vladimir Andronachi prin două vehicule financiare - EFA Holding Limited și De Bron Administratie BV.

Firma din grupul de companii a lui Șor, Ismida Alliance LTD, implicată în furtul miliardului, a vândut Alfa Engineering mai întâi către EFA Holding Limited din Gibraltar, al cărei beneficiar este Gheorghe-Cezar Chiriac, un personaj apropiat lui Plahotniuc. Chiriac a mai figurat ca director al unei firme din Hong Kong folosită de oligarhul fugar ca vehicul pentru banii obținuți din contractele cu statul ale Bass Systems și cu Agenția Servicii Publice. 

Pe 16 octombrie 2018, EFA Holding Limited a vândut Alfa Engineering companiei De Bron Administratie BV. În aceeași zi, De Bron Administratie BV a vândut Alfa Engineering lui Anik Imobil, companie deținută prin interpuși de Vladimir Andronachi. Pe 26 august 2021, conducerea Partidului Schimbării - Ştefan Gligor şi Sergiu Tofilat - au depus un denunț la CNA pentru a investiga presupusele ilegalități în cazul Hotelului Național. CNA a propus începerea urmăririi penale, însă Procuratura Anticorupție a emis ordonanță de refuz.

Procurorul responsabil de caz, Vasile Plevan, a spus reporterilor că după investigații repetate verificate de mai mulți procurori, nu a reușit să găsească probele necesare pentru a demonstra că contractul de privatizare a Moldova-Tur a fost efectuat cu anumite încălcări. Procurorul consideră că condițiile în care a fost făcută privatizare au fost destul de bune - două milioane de dolari și alte 33 de milioane trebuiau investite în reconstrucție. Numai că statul, a adăugat el, trebuia să urmărească să fie executate condițiile. „Iar dacă aceste condiții nu sunt executate, nu înseamnă escrocherie, asta înseamnă raport juridic civil.”

„Hotelul Național a trecut în proprietate privată, nu mai este al statului. Deci, e gata”, a spus el. „În 2007, cei care au procurat hotelul au solicitat de la Comisia de Privatizare acordul de demolare, iar aceasta a emis un document în care scrie: a fost acceptată demolarea imobilelor hotelului și restaurantului.”

Anume acest document, precizează procurorul Plevan, este temeiul autorizației emise de Primăria municipiului Chişinău în 2021 pentru demolarea Hotelului Național. În ce privește acuzațiile că Hotelul Național a fost cumpărat de Ilan Șor cu banii din furtul miliardului, procurorul Plevan a spus că acest fapt a avut loc după privatizarea SA Moldova-Tur.

„Din punct de vedere juridic, lucrurile trebuie delimitate. Privatizarea este legală, faptul că beneficiarul s-a schimbat sau au devenit anumiți actori din țara noastră este rezultatul acțiunii procuraturii de a pune sechestru pe acest hotel”, a spus procurorul. „Dar asta vizează un dosar ce se află în exercitare, în furtul miliardului sau alt dosar. Până la urmă, este aplicat sechestru pe acest hotel.” După spusele procurorului, toate acțiunile membrilor Consiliului Municipal Chișinău întreprinse după încheierea Curții Supreme de Justiție în cazul terenului adiacent Hotelului Național aflat în proprietatea Agenției Proprietății Publice nu pot să fie sancționate.

„Nu poți să tragi la răspundere tot Consiliul. Membrii Consiliului au ridicat mâinile și au considerat că trebuie dat în arendă sau trebuie să fie făcută comasarea terenurilor. Exact așa cum nu poți să tragi la răspundere un parlament sau un guvern.” 

Despre soluția propusă de Ion Ceban, naționalizarea hotelului, procurorul Plevan a spus că instituția indicată să decidă este Agenția Proprietății Publice.

Ilie Gulca
26/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii