Alexandru Jizdan, Dorin Damir şi Alexandru Pânzari, colegi de promoţie. Ce spun foştii lor colegi

Julieta Saviţchi
09/08/2021
Jizdan, Damir şi Pânzari primesc diplomele de absolvire a Academiei de Poliţie

Ex-ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, fostul şef al Inspectoratului General al Poliţiei, Alexandru Pânzari, şi finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, au fost colegi de promoţie, a doua, a Academiei de Poliţie „Ștefan cel Mare”. Foştii colegi de facultate susţin că Jizdan şi Pânzari au atins culmele carierei lor în timpul regimului Plahotniuc, fiind susţinuţi de Dorin Damir. Mai mulţi colegi de-ai lor au pus la îndoială faptul că Alexandru Pânzari a participat la luptele din Războiul de pe Nistru, după cum susține Jizdan.

Jizdan, Pânzari şi Damir au fost admişi la Academia de Poliţie în 1992 şi au absolvit-o în 1997. Alexandru Jizdan avea la admitere 17 ani, Alexandru Pânzari – 19, iar Dorin Damir – 20. Pânzari şi Jizdan au fost în plutonul nr. 8, iar Damir – nr. 7.

„Am învăţat împreună cu Pânzari. Nu am auzit niciodată că el a luptat în Războiul de pe Nistru. Mai mulţi colegi suntem nedumeriţi de declaraţiile lui Jizdan. Alexandru Pânzari a absolvit Şcoala militară de marină din Odesa în iulie 1992. Cum a venit, și-a depus dosarul la Academia de Poliţie, a avut de susţinut examenele de admitere, iar la 20 august 1992 era deja înmatriculat. Nu a fost în Moldova atunci când se lupta în Transnistria. Îl cunosc personal pe Pânzari. Nu mi-a spus nici mie, nici celorlalți colegi că a luptat”, ne-a declarat un poliţist care a solicitat anonimatul.

Coleg cu cei trei a fost şi avocatul Roman Zadoinov. „Eu am învăţat cu Alexandru Pânzari într-un an. Noi nu am fost la război. Am fost în plutonul 4, iar el nu ţin minte. A fost în alt pluton. Am fost vreo opt plutoane, câte 27–30 de cursanţi. Primii doi ani am fost în regim de cazarmă. Apoi am continuat studiile alți trei ani, cu frecvenţă. Studiile au fost grele, disciplina – dură. Nu ne mai rămânea timp pentru altceva”, îşi aminteşte Zadoinov.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Alexandru Jizdan a precizat că Pânzari a participat la luptele din Bender: „Cereţi confirmări de la comisarul de atunci, Ivan Ciobanu”.

Precizăm că luptele din Bender s-au desfăşurat în perioada 19–21 iunie 1992. Perioada respectivă a fost considerată cea mai sângeroasă din Războiul de pe Nistru.

Numele lui Alexandru Pânzari a apărut de mai multe ori alături de cel al lui Jizdan şi Damir în anchetele jurnalistice.

Fost șef al Direcției de Combatere a Crimei Organizate din cadrul MAI, Alexandru Pânzari a fost judecat penal pentru că a acceptat conștient mărturii false într-un dosar în cadrul căruia au fost reținuți frații Stepuleac. Aceștia au fost acuzați că au participat la protestele violente din fața Parlamentului din 7 aprilie 2009, arată o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice în aprilie 2017.

În toamna lui 2016, Curtea de Apel Chișinău l-a achitat pe polițist. În cadrul aceleiași cauze penale, s-a constatat că martorii falși au fost racolați de controversatul om de afaceri, Adrian Nichifor, consătean al lui Vladimir Plahotniuc, și Dorin Damir, finul de cununie al oligarhului.

În pofida dosarului penal, Alexandru Pânzari a avut parte de mai multe promovări. În 2010, a fost numit şef adjunct al Poliţiei Criminale a Direcţiei Generale Servicii Operative. În octombrie 2015, a fost promovat în postul de director interimar al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, iar pe 30 martie 2016, a fost numit șef al Inspectoratului General al Poliției.

Numele lui Pânzari apare într-o investigație realizată de RISE Moldova, în care sunt dezvăluite relațiile pe bani între primarul de Bălți, Renato Usatîi, și Alexandru Pînzari, care a fost adjunctul lui Alexandru Jizdan la Departamentul Servicii Operative. Într-o înregistrare audio Usatîi afirmă că cei doi polițiști îi livrau informații contra bani. Afirmațiile lui Usatîi sunt susținute de capturi foto ale mesajelor electronice ale polițiștilor care îi trimiteau informații operative din MAI, inclusiv de pe adresa de serviciu. Alexandru Pânzari, alături de mai mulți înalți ofițeri de poliție, în 2004 a fost acuzat oficial de complicitate cu rețele transfrontaliere de crimă organizată. Aceștia ar fi acordat protecție grupării de contrabandiști „Căciula”, conform documentelor intrate în posesia Rise și semnate de Gheorghe Papuc, fost ministru de Interne.

De asemenea, Alexandru Pânzari a mai fost sancționat disciplinar pentru obstrucționarea unui alt dosar grav de corupție: cazul „Gemenii-Maidan”.

Alexandru Pânzari şi Dorin Damir se află acum în arest preventiv într-un dosar intentat pentru fals în acte. Alexandru Jizdan a lansat declaraţii publice în apărarea celor doi foşti colegi.

Julieta Saviţchi
09/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii