Amânări interminabile în dosarul Șor. Un magistrat nu a putut să vină la ședință

Julieta Savițchi
03/04/2019
Foto: Facebook.com

După ce Curtea de Apel Cahul a admis în septembrie 2018 demersul avocaților lui Ilan Șor privind efectuarea expertizei financiar-contabile în dosarul în care este învinuit contriversatul milionar, nu a mai avut loc nicio ședință de judecată. Toate au fost amânate. Ultima ședință, programată pentru miercuri, 3 aprilie, a fost amânată pe motiv că unul dintre magistrații completului de judecată nu a putut să facă act de prezență. Următoarea ședință a fost programată pentru 20 mai curent.

Aceasta este a cincea ședință de judecată amânată în dosarul Șor după ce instanța a acceptat efectuarea expertizei. Câte o ședință urma să aibă loc în perioada decembrie 2018–ianuarie, februarie și martie 2019. Primele trei ședințe au fost amânate din cauza că nu a fost încheiată expertiza. Ședinţa de judecată din 12 martie 2019 nu a avut loc deoarece avocatul inculpatului, Iulian Balan, a retras cererea privind acordarea permisiunii temporare de părăsire a Republicii Moldova pentru clientul său.

Experții se declară sceptici că ar putea avea loc în viitorul apropiat o ședință de judecată în dosarul Șor, deoarece expertizele financiar-contabile durează ani buni. „În practica mea, am un caz în care expertiza financiar-contabilă a unei întreprinderi mici durează deja patru ani. În dosarul lui Ilan Șor, unde este vorba de sistemul bancar, de firme off-shore, conturi în străinătate, este un volum de lucru imens și cred că efectuarea experizei va dura mai mulți ani. Toți avocații știu că astfel de expertize durează mult”, ne-a declarat avocat Viorica Grecu.

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Conform deciziei instanței de fond, pedeapsa urmează să fie executată din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu în libertare provizorie sub control judiciar.

În cazul lui Ilan Șor, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută de art. 190, alineatul 5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de art. 196, alineatul 4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la trei ani.

Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în libertate provizorie, sub control judiciar.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Același judecător Niculcea s-a regăsit și în completul de judecată care a examinat dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnându-l la nouă ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a respins mai multe probe admise de instanța de fond, pe motiv că nu au fost demonstrate. E vorba în special de martorii falși din Federația Rusă pe care i-au invocat procurorii. De asemenea, Andrei Niculcea a examinat cererea de arestare pe numele viceprimarului Chișinăului, Nistor Grozavu, plasat în arest la domiciliu.

Anterior, procurorii au cerut o pedeapsă de 19 ani de privare de libertate pentru controversatul businessman. Relevăm că această condamnarea, în prima instanță, nu a constituit un impediment pentru Autoritatea Națională de Integritate să îi elibereze lui Șor certificat de integritate, pentru ca acesta să se înscrie în cursa electorală și să ajungă în posesia mandatului de deputat.

Julieta Savițchi
03/04/2019

Comentarii