Andrei Năstase l-a denunțat pe Plahotniuc la procuratură și cere să-i fie ridicată imunitatea

Crina Dumitriu
18/06/2019

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a scris un denunț la Procuratură prin care cere procurorului general  ridicarea imunității deputatului democrat Vladimir Plahotniuc, care i-ar fi determinat pe magistrații Curții Constituționale să comită aceste ilegalități. PDM nu a comentat în niciun fel acțiunile ministrului de Intrerne, iar Vladimir Plahotniuc a anunțat de pe pagina sa de Facebook că se află în afara țări, deoarece Moldova nu mai este sigură, și că își ia o pauză pentru a regândi anumite proiecte. Procuratura Generală a confirmat recepționarea demersului depus de ministrul de Interne, Andrei Năstase, pe numele Procurorului General, Eduard Harunjen.

”Plahotniuc Vladimir a acționat în vederea accederii sale la putere și de menținere a sa și a Guvernului aservit, la putere, dispunând prin intermediul judecătorilor Curții Constituționale dizolvarea Parlamentului, continuarea împuternicirilor Guvernului condus de Filip Pavel în pofida expirării împuternicirilor acestuia, neadmiterea intrării în atribuții a Guvernului condus de Maia Sandu”, a scris Năstase în denunțul depus la procuratura. .El a cerut procurorilor să pornească o cauză penală și să solicite Parlamentului ridicarea imunității de care dispune deputatul Plahotniuc.  

Andrei Năstase spune că acțiunile judecătorilor Curții Constituționale au dus la instaurarea unui dualism al puterii şi, în consecință, a unei crize a acesteia, ceea ce a afectat şi extrapolat întreaga societate datorită interpretării ambigue și abuzive a unor norme constituționale, care erau suficient de clare pentru a găsi oportun revenirea ulterioară la interpretarea sensului și modalității de aplicare a acestuia.

„Autoritățile apărute ca rezultat al efectelor produse de deciziile ilegale emanate de Curte, au încercat să schimbe starea de lucruri existentă, au emis acte de dizolvare a Parlamentului, au stabilit alegeri anticipate, au înstrăinat bunuri, etc., existând, practic, o preluare ilegală și abuzivă a puterii în stat, prin anihilarea puterii legislative și suprimarea Guvernului legal constituit”, explică ministrul. El menționează că Raisa Apolschi este nașa de cununie a lui Vladimir Plahotniuc și este exponentă a Partidului Democrat, Artur Reșetnicov a fost și el membru al aceluiași partid până la numirea în funcție, Mihai Poalelungi este cunoscut ca fiind un consultant personal al lui Plahotniuc, iar Corneliu Gurin, de asemenea, este un interpus de-al lui Plahotniuc, care controlează, in corpore, toți membrii actuali ai Curții Constituționale.

„Având în vedere că numitul Plahotniuc Vladimir deține, momentan, calitatea de deputat, solicit inițierea, de urgență, a procedurilor de ridicare a imunității acestuia și de a obține acordul forului legislativ pentru investigarea penală a sa”, cere ministrul de Interne.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a postat un mesaj pe Facebook în care spune că nu va reveni o vreme în R. Moldova pentru că „nu este o țară sigură”. „Familia mea are nevoie mai mult ca oricând să fiu lângă ea și eu voi sta cât este necesar, pentru ca să treacă cu bine peste aceste momente și să se simtă în siguranță”, mai scrie Plahotniuc, care a fugit din țară vineri, când partidul său a cedat puterea după o săptămână de confruntări cu noua majoritate PSRM – ACUM. Locul aflării sale rămâne necunoscut. Presa a relatat în trecut că soția și copii lui Plahotniuc locuiau de mai mulți ani în Elveția. PDM a spus într-un comunicat vineri noaptea că Plahotniuc a plecat peste hotare pentru „câteva zile” pentru a-și vedea familia, dar a calificat drept „intoxicare” relatările despre „dispariția” liderului său. 

El a scris că a decis să rămână alături de echipa Partidului Democrat, chiar și de la distanță. „M-am gândit să-mi asum singur responsabilitatea și să mă retrag din politică. Asta ar însemna însă să fac un lucru în grabă, să dezamăgesc oamenii, care și-au pus speranțe în mine. Dacă m-aș retrage acum, fracțiunea PDM ar putea deveni vulnerabilă și deputații să fie presați să treacă la un anumit partid, care să-și facă singur majoritatea parlamentară și să preia Moldova”.

 

Crina Dumitriu
18/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii