Andrei Tranga, proprietarul reței de restaurante „Andy's Pizza”, rămâne după gratii

Julieta Savițchi
14/05/2019
realitatea.md

Proprietarul reței de restaurante „La plăcinte” și „Andy's Pizza”, Andrei Tranga, arestat acum două săptămâni de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale, rămâne în arest. Curtea de Apel Chișinău a respins marți, 14 mai, demersul avocaților omului de afaceri, care au solicitat eliberarea lui Tranga.

Businessmanul a cerut în instanță să fie cercetat în stare de libertate, deoarece are relații contractuale cu mai mulți agenți economici și afacerile acestora ar putea să aibă de suferit. Procurorul responsabil de caz a declarat pentru mass-media că Tranga este suspectat de șantaj și trafic de influență.

Potrivit acuzatorului, Tranga, în complicitate cu alte patru persoane, a încercat să îl deposedeze de afacere pe Viorel Varzari și ar fi extorcat de la acesta 730.000 de euro, pentru a-l scăpa de un dosar penal. Procurorul a precizat că denunțul a fost făcut de către Varzari în timp ce se afla în custodia statului, iar acum acesta se află în arest la domiciliu.

De cealaltă parte, Ion Dron, avocatul lui Tranga, s-a declarat dezamâgit de decizia Curții de Apel și că clientul său a fost pus în arest fără probe, contrar normelor procesuale, pentru a le oferi procurorilor timp pentru acumularea probelor. Avocatul consideră că, de fapt, are lor un atac raider la adresa clientului său, pentru a fi deposedat de afacere.

Amintim că milionarul Andrei Tranga a fost arestat împreună cu alți patru presupuși complici, fiind bănuit că ar fi încercat să preia 50% din SRL Molinart Grup, companie a omului de afaceri Viorel Varzari, deținătorul mărcii comerciale „Artinox”, cel mai mare producător de cisterne din inox pentru industria alimentară.

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale îl acuză pe Tranga că l-ar fi ademenit pe Varzari cu promisiunea de a-l ajuta să își extindă afacerea în Federația Rusă și i-a organizat o întâlnire cu autoritatea criminală Grigore Caramalac, alias Bulgarul. Acesta i-ar fi cerut lui Varzari să îi cedeze în schimbul protecției 50% din afacere și să o înregistreze pe numele lui Tranga. Pentru că a refuzat, Varzari ar fi fost amenințat de autoritatea criminală. În acest caz ar fi fost implicat și fostul șef al Procuraturii Anticorupție, din care motiv a fost nevoit să demisioneze.

Detaliile în cazul reținerii lui Tranga și implicării lui Viorel Morari au fost făcute publice prin intermediul unei scrisori anonime distribuită la adresa mai multor redacții. Șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, doar a confirmat reținerea lui Tranga și a presupușilor săi complici, precum și faptul că acesta este bănuit de atac raider asupra omului de afaceri Viorel Varzari și că în schemă mai este implicat un italian. Viorel Morari nu a făcut declarații publice pe marginea acuzațiilor ce i se aduc. 

Julieta Savițchi
14/05/2019

Comentarii